Brüsszel hétszer annyi pénzt adott a határvédelemre, mint amennyit a kormány állít

Megosztás

Kormányunk nem mondott igazat arról, hogy az EU mekkora összeggel támogatta Magyarország határvédelmét. A kabinet által lekommunikált összeghez képest hétszeres mennyiségű pénzt kaptunk.

Az Európai Bizottság szóvivői irodája a Népszava érdeklődésére közölte, hogy 2014 és 2020 között 110 millió euró előirányzott összeget kapott az ország, egyedi kérelmet alapján ezen felül még 27 millió eurót fizettek ki, összesen tehát 137 millió eurót, több mint 40 milliárd forintot utaltak.

Ezzel szemben Hollik István kormányszóvivő augusztus végén a köztévében arról számolt be, hogy “az EU Magyarország 504 milliárd forintos határvédelmi költségei után 6,6 milliárd forintot hajlandó kifizetni.” Ezt megalázónak és méltatlannak nevezte, és kijelentette, hogy Brüsszel Magyarországhoz való viszonyulása nem volt korrekt.

A Népszavának küldött beszámolóból viszont kiderült, hogy legutóbb idén februárban kért a kormány a pénzt, 20 millió eurót, amit ki is fizettek. Az Európai Bizottság szerint az eredeti kérvény 800 millió euróról szólt, de az összeget a magyar fél módosította 20 millióra – írta a 444.hu.

Megosztás

Related posts