573-ról 171-re húzták le az OKJ-s szakmák számát

Megosztás

z állam által elismert szakképesítéseket felsoroló Országos Képzési Jegyzék (OKJ) jelenleg 573 szakmát, illetve ezekre ráépülő egyéb képzettséget tartalmaz. A most zajló felülvizsgálat során ezek számát 171-re szűkítették le, értesült az Index, és a Népszava birtokába került előterjesztésben is ez szerepel.

A nyáron jelentették be, hogy alapvetően átalakítják az OKJ-s képzések rendszerét. Mostanra tisztázódott, hogy teljesen különválasztanák az iskolarendszerű képzésben tanulható alapszakmákat, és a tanfolyamokon, kurzusokon elsajátítható részképzettségeket, specializációkat. 

Duális képzésben részt vevő diákok a Mercedes-Benz Academy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. új képzési központjában Kecskeméten az átadási ünnepség napján 2018. október 26-án.

A cél az volt, hogy határozzák meg a  szélesebb spektrumú alapszakmákat (például asztalos, villanyszerelő, fodrász stb.), amelyeknél olyan alapkészségeket is tanítanának majd mint a digitális ismeretek, a vállalkozási ismeretek vagy a nyelvismeret. Egy példa: az elektronikai ágazatban jelenleg több mint 40 OKJ-s szakképesítés van. Ezekből mindössze 7 alapszakma maradna, így az auto­matikai technikus, az elektronikai technikus, az ipari informatikai technikus vagy a villanyszerelő, írta korábban a Magyar Nemzet. A szakmatanulás ezután is nyitott lesz mindenki számára. Felnőttek is tanulhatnak esti tagozaton alapszakmákat az állami, egyházi vagy alapítványi szakképző centrumokban.

Ezektől teljesen különválasztanák a felnőttképzési tanfolyamokon, vállalati kurzusokon elsajátítható specializációkat, más néven szakmai képesítéseket. Maradva az elektronikai ágazatnál: itt lehet majd tanulni elektronikai gyártósori műszerésznek vagy PLC programozónak. 

Az országgyűlés már ősszel elfogadhatja a szakképzést és a felnőttképzést érintő változásokat, hogy a beiskolázást a jövő év elejétől már az új szabályok szerint kezdhessék meg.

index.hu

Megosztás

Related posts