Az egész megye sertéspestissel fertőzött

Megosztás

Friss esetek miatt egész Borsod-Abaúj-Zemplén megye afrikai sertéspestissel fertőzött területnek számít. Ezek egy része szigorúan korlátozott terület.

A Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport több vadgazdálkodást is szigorúan korlátozott területté nyilvánított, ami elsősorban a vadgazdálkodókat érinti. Eközben megyénkben több száz házi sertést öltek le, hogy megelőzzék a betegség megjelenését a háziállatokban.

Laboratóriumi vizsgálatok több, a Tisza mentén talált vaddisznó tetemében ASP-t találtak, emiatt az M3-as autópályától délre fekvő, valamint további, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyei területeket fertőzött területnek nyilvánította a szakértői csoport.

Augusztus 16-a óta a friss, igazolt esetek előfordulási helye volt Sátoraljaújhely, Bőcs, Tokaj, Bodrogkeresztúr, Komlóska, Kisrozvágy, Sajópálfala, Telkibánya, Sajólád, Mikóháza, Sajóbábony, Bodrogolaszi, Sajóivánka, Mezőzombor, Ároktő, Kovácsvágás és Mezőnagymihály, amely települések közelében összesen 58 elhullott vagy állománygyérítés során kilőtt állatról bizonyosodott be, hogy fertőzött. A legtöbb Sátoraljaújhely, Sárospatak és Tokaj környékén fordult elő.

A hivatal hangsúlyozza, házi sertésben továbbra sem jelent meg a betegség, de 91 állattartóhelyen a fertőzés elkerülése érdekében szükség volt az állatok leölésére.

Megosztás

Related posts