Kisgyerekek tízezrei szenvednek rossz látással, mert nem telik szemüvegre

Megosztás

A magyar lakosság felének lenne szüksége valamilyen látáskorrekcióra, de közülük nagyjából 3,5 millió az, akik végül ténylegesen elmennek szemvizsgálatokra.

A fennmaradó, rosszul látó 1,5 millió ember az olcsó bolti szemüvegek közül válogat, de rengeteg embernek egyeszűen azért nincs szemüvege, mert nem tudja kifizetni, közülük pedig sok a gyermek.

– erről beszélt a Magyar Hang riportjában Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség korábbi elnöke, aki a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) felkérésére készít szemüvegeket hátrányos helyzetű családok gyerekeinek.

Az alapítvány egy korábbi programjában a legszegényebb településeknek biztosított keretet gyógyszervásárlásra, ám a polgármesterek azt mondták, hogy a szemüvegek ára sokkal nagyobb probléma a lakosoknak – innen indult a program Barát József, az alapítvány projektfelelőse (ismert újságíró) elmondása szerint.

Bár Tóbiást a széles szakma biztosította támogatásáról, végül lényegében egyedül készíti a szemüvegeket. Összesen ezer szemüveg készítését vállalta, ennek nagyjából a fele készült el.

A GYEA előre jelzi egy településen, ha ingyenes látásvizsgálatot szerveznek orvosokkal, így történt ez a közelmúltban a cserháti Sóshartyán községben is, ahol 32 vizsgált gyerekből 21-nél derült ki, hogy szemüvegre van szükségük. Ez 700 ezer forintba fog kerülni várhatóan a GYEÁ-nak.

„Sanyikának gyakran fáj a feje. Azt mondja, a tanító néni rendes vele, ilyenkor mindig kiengedi az óráról kicsit levegőzni. Sanyika több tantárgyból is bukásra áll. „Mert nem tudok jól tanulni” – összegzi a helyzetét. Néhány hónapja vették észre, hogy nem lát jól. Hiába derült ki a dolog, a szülei nem vitték el szemészhez, mert nem tudnák kifizetni a szemüveg árát, több tízezer forintot.”

– írja a Magyar Hang helyi riportja. A kisfiúnak végül 6 dioptriás szemüvegre lesz szüksége, eddig borzalmas látással élte életét, amely kihatott a tanulmányaira is.

Az alapítvány évente nagyjából 2 millió forintot tud a gyerekek szemüvegeire fordítani. Tóbiás József és Barát József elmondása szerint az ezer szemüveges cél csak egy szám, igyekeznek tovább folytatni a programot, ahogy lehetőségük engedi.

168ora.hu

Megosztás

Related posts