Hatalmas a munkaerőhiány a MÁV-nál

Megosztás

Többféle módon próbálják vonzóvá tenni az állásokat, de a szakember szerint leginkább béremelésre lenne szükség.

“A MÁV-csoport a 2017., 2018. és 2019. évben is több mint 38 ezer munkavállalót foglalkoztatott, illetve foglalkoztat. A létszámhiány átlagosan mintegy 2,5 százalék”

– válaszolta Fónagy János, államtitkár az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó írásban feltett kérdésére a létszámadatokat, illetve hiányt illetően.

A lap szerint ezek az adatok arra utalnak, hogy a MÁV-csoport körülbelül 970 dolgozót bármikor tudna alkalmazni, elsősorban a fizikai munkakörökben. Fónagy szerint a létszámhiány főleg a felsővezeték szerelői, elegyrendezői és forgalmi szolgálattevői munkaköröket érinti.

A MÁV a létszámhiányt toborzással, pályakezdő diplomás programmal igyekszik enyhíteni, míg a váltókezelő, járműszerelő és forgalmi szolgálattevői munkaköröknél képzéseket is indítanak.

Cél persze a bérek emelése is, hogy vonzóak legyenek az állások, illetve megtartsák a meglévő munkaerőt. A 2017-es három évre szóló bérmegállapodás azt jelentette, hogy átlagosan 30 százalékkal fejlesztik a béreket: ez azt jelenti, hogy van, akinek a béremelése nem érte el a 30 százalékot, míg másoké akár ennek kétszerese is lehetett, teszi hozzá a lap. A munkaadói terhek csökkenésével felszabaduló bértömeget Fónagy állítása szerint 2019 augusztusában a közszolgáltatásban dolgozók (például az elegyrendezők) bérezésére fordították.

Zlati Róbert, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke szerint a MÁV-nál elérhető béreket tovább kellene fejleszteni. A pótlékokkal együtt például egy jegykezelő most bruttó 270 ezret keres, amihez hozzájön a jegyeladások és büntetések után jutalék. A forgalmi szolgálattevők fizetése viszont csupán a béremelkedéssel éri el egyáltalán a bruttó 200 ezer forintot. Zlati szerint fontos lenne, hogy az alkalmazottak legalább bruttó 270-300 ezer forintot kereshessenek.

A HVG emellett megírta, hogy a létszámhiány csupán a MÁV problémáinak egyik oldala. A magyar vasút ugyanis szintén hiányt szenved nemcsak a korszerű új járművekben, de a hatvanas-hetvenes években Dunakeszin gyártott – és az ezredforduló után részben felújított –, hagyományos MÁV-kék vagonokból sincs elég hadra fogható darabja.

hvg.hu

Megosztás

Related posts