Maguk kénytelenek mosni véres munkaruhájukat a mentődolgozók

Megosztás

Mivel a munkaruházat mosása nem biztosított az Országos Mentőszolgálat részéről, ezért a családi szennyessel mossák ki a nem ritkán véres ruhákat a mentősök – értesült a Népszava a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségétől. A ruházattal nem csak ez a gond: nincs téli vagy nyári ruházat, mindig ugyanazt kellene hordaniuk, ezért a mentősök maguk alakítják át azt is, mert nyáron elviselhetetlenül meleg, télen viszont fáznak a műszálas ruhában.

Mivel az OMSZ nem védőruhaként, hanem munkaruhaként kezeli a mentősök ruháját, addig nem a munkáltatónak kell biztosítania a tisztítást – írja a lap.

A fentebbiek nem pusztán kényelmetlenségek, hanem a munkáltató szűkös anyagi lehetőségének tünetei. A munkaruhához tartozó tájékoztatójában szerepel az is, hogy

mindössze 9 alkalommal lehet kimosni, utána újat kell beszerezni a mentős részére, mégis évekig hordják.

Az OMSZ érdemben nem reagált a lap megkeresésére, Győrffy Pál röviden annyit írt, hogy épp a Mentő Napra készülnek, és sajnálatos lenne, ha a cikk egyoldalú információkkal jelenne meg. Tájékoztatást viszont későbbre ígért.

A lapnak nyilatkozó mentős, Kiss György arról is beszélt, hogy

  • elvették a mentősök kedvezményes nyugdíjazási lehetőségét: „Miként várhatja el tőlem bárki, hogy a tizedik emeletről, fél órás újraélesztés után lehozzak egy 80 kilós embert egy húsz kilós hordágyon?” – tette fel a kérdést a 61 éves Kiss.
  • eltörölték a kockázati pótlékot, noha sokszor kerülnek veszélyes helyzetbe;
  • az alacsony bérek miatt sokan vállalnak másodállást, valaki sírásónak állt.

168ora.hu

Megosztás

Related posts