Észak-Magyarországon is terjed a sertéspestis, teljes disznótelepeket kellett elaltatni

Megosztás

Azt a magyar hatóságok is elismerik, hogy országszerte történnek házisertés-telep kiirtások az afrikai sertéspestis (ASP) gyanúja miatt, ugyanakkor a NÉBIH szerint a betegség továbbra is csak vaddisznókban jelent meg, és a házisertés-állomány tiszta.

Több Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyei sertéstelepről is azt hallottuk az elmúlt napokban, hogy állatorvosi utasításra teljes disznótelepeket altattak el, mert egyes állatokban magas lázzal és belső vérzéssel járó betegségek jelentek meg.

A hozzánk eljutó esetek leginkább a Tisza-tó vidékét, Tiszafüred, Dormánd Poroszló településeket, illetve a Hajdúság egy méretesebb telepét érintették.

Hivatalos tájékoztatás szerint azonban Magyarországon még soha nem bukkant fel a háziállatokban a betegség, csak a vaddisznó-állományban.

A NÉBIH hivatalos tájékoztatása

A téma a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) asztala, amely tematikus oldalakat tart fenn, jelzi a tennivalókat, jogszabályokat, előfordulásokat.

Magyarországon az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa kizárólag a vaddisznó állományban van jelen, házi sertésben nem mutatták ki a kórokozót a vizsgálatok.”

– nyilatkozta a NÉBIH az Index megkeresésére.

“Az ASP jelenléte miatt házi sertések leölésére nem került sor, ugyanakkor a betegség jelentette kiemelten magas kockázat miatt a hatósági állatorvosok rendkívül szigorúan lépnek fel, már csupán gyanú alapján is elrendelhetnek ilyen célú intézkedéseket. Utóbbi esetre, azaz a gyanú alapján történő azonnali leölésre valóban sor került már, azonban a laboratóriumi vizsgálatok ezen intézkedéseknél sem igazolták végül a betegség jelenlétét.”

A vadászok ugyanakkor úgy látják, hogy bár hivatalosan az ország középső részén, Heves megyében bukkantak fel az első beteg állatok, a vadászok egymás között sokat beszélgetnek, ezért úgy tudják, eleinte Kisvárda környékén tapasztalták a betegséget, majd a kór eljutott a Bodrog-Tisza közébe, Tokaj környékére, később Ózd, a szlovák határ és Salgótarján irányába, most úgy tűnik, hogy Egerből a Bükk irányába tart.

index.hu

Megosztás

Related posts