Nincs energiája a tanároknak a buktatásra

Megosztás

Az utóbbi időszakban látványosan csökkennek a bukási és évismétlései számok, de ez nem az oktatás színvonalának vagy a tanulók teljesítményének emelkedéséhez köthető.

Oktatók és intézményvezetők szerint a buktatások körüli harcokba, és az ezzel járó plusz munkába fáradtak már bele az egyre lestrapáltabb tanárok, esetleg a jövőjükért aggódó pedagógusok nehezebben tanítható, hátrányos helyzetű diákok közül mentenek meg egyre többet.

A Magyar Nemzet egy hete írta meg, hogy az Oktatási Hivatal statisztikái alapján látványosan csökkent a bukások és az évismétlések száma az elmúlt tanévben.

A 2018/2019-es tanév második félév végén körülbelül 28 ezer olyan diák volt a közoktatásban, aki legalább egy tantárgyból elégtelen jegyet kapott, és ez 30 százalékkal kevesebb, mint a két évvel ezelőtti adat. A 2016/2017-es tanév végén ugyanis több mint 40 ezren buktak meg. (Ehhez képest már a tavalyi 2017/2018-as tanév majdnem 33 ezres bukási száma is 14 százalékos csökkenést mutatott).

Megkérdezett pedagógusok és intézményvezetők szerint a jobb helyzetű szülők érdekérvényesítő képessége, a tanárok erősebb elköteleződése a korai iskolaelhagyás és a lemorzsolódás megakadályozására, de igazán a kiégett és motiválatlan tanárok fáradtsága játszik közre abban, hogy összességében kevesebb gyerek futott neki pótvizsgának a napokban, mint egy vagy két évvel ezelőtt.

A témával részletesebben az Abcug blogja foglalkozott.

Megosztás

Related posts