A tűzoltók háromnegyede pályát váltana

Megosztás

Idén második alkalommal indított közvélemény-kutatást a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, amelyben kizárólag a vonulós beosztást betöltő, hivatásos tűzoltókat kérdeztek az életüket érintő kérdéseket. A szervezet weboldalán azt írják, 1392 megkérdezett tűzoltó véleménye alapján ” jelentős módosításokra van szükség az életpályamodell, a munkakörülmények és a szervezeti struktúra területén”.

A csatolt eredményekből kiderült többek között, hogy a válaszoló tűzoltók 42,1 %-a több mint 15 éves szolgálati viszonnyal rendelkezik. Az esetleges pályaelhagyásról szóló kérdésre adott válaszokból pedig kiderült,  a tűzoltók 73,9%-ának már megfordult a fejében, hogy elhagyja a hivatást.

A szakszervezet szerint ezt a kérdés egyfajta hangulatjelzőnek is tekinthető, vagyis annak indikátora, hogy “a válaszadók mennyire vannak megelégedve a jelenlegi munkakörülményeikkel és a jelenleg érvényben lévő életpályamodell nyújtotta kilátásokkal”. A kérdés egészen pontosan úgy hangzott, “fontolgatod-e a tűzoltó pálya elhagyását?”.

A kérdésre, hogy mi tartaná vissza őket leginkább, a legtöbben a magasabb bért választották a lehetőségek közül, majdnem annyian a szolgálati nyugdíj visszaállítását, de sokan választották a a tűzoltóság katasztrófavédelemtől való függetlenítését is – írta az Index.hu.

Megosztás

Related posts

Leave a Comment