Polgármestert, képviselőt választunk október 13-án

Megosztás

Az Alaptörvény értelmében a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek előző általános választását követő ötödik év október hónapjában kell megtartani. Áder János köztársasági elnök 2019. október 13-ára, vasárnapra tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi általános választását.

A képviselő-testület megbízatása a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napjáig tart. Jelöltek hiányában elmaradt választás esetén a képviselő-testület megbízatása meghosszabbodik az időközi választás napjáig. A polgármester megbízatása az új polgármester megválasztásáig tart.

Hány tagú a testület?

A települési önkormányzat képviselő-testületének és a megyei közgyűlés tagjainak számát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei lakosságszáma alapján kell meghatározni.

A 10 000 vagy ennél kevesebb lakosú település – egyéni listás választási rendszerben – egy választókerületet alkot, amelyben a képviselők száma 100 lakosig 2 fő, 1000 lakosig 4 fő, 5000 lakosig 6 fő, 10 000 lakosig 8 fő.

A 10 000-nél több lakosú településen a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. Az egyéni választókerületek száma 25 000 lakosig 8, 50 000 lakosig 10, 75 000 lakosig 12, 100 000 lakosig 14. Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben választott képviselők száma.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolcon, Ózdon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon választják a helyi önkormányzati képviselőket ún. vegyes választási rendszerben. Edelényben 2014-ben még vegyes választási rendszerben választották a képviselőket, ősszel azonban már egyéni listán fogják, mivel a település lakosainak száma tízezer alá csökkent: 2019. január elsején Edelényben 9864-en éltek.

Egy fordulóban

A településeken polgármestert is választanak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 358 település található, így 358 polgármester megválasztása történik meg október 13-án.

Mind a helyi önkormányzati képviselők választása, mind a polgármester-választás egyfordulós. A jelöltként történő induláshoz szükséges érvényes ajánlások számát a helyi választási irodák vezetői (a jegyzők), illetve a területi választási iroda vezetője (megyei közgyűlés főjegyzője) állapította meg, ezek a számok elérhetők az adott önkormányzat honlapjain. Miskolcon például a polgármesterjelöltté váláshoz 500 ajánlás szükséges. Az egyéni kerületekben – a kerület nagyságától függően – 63 és 74 között van a képviselő-jelöltséghez szükséges ajánlások száma.

Egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt egyébként az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott.

A megyei választókerületben listát állíthat az a jelölőszervezet, amely a választókerület választópolgárai 0,5 százalékának, azaz 2032 főnek az ajánlását összegyűjtötte. Közös lista állítása esetén ez értelemszerűen növekszik, azaz ha két jelölőszervezet állít listát, akkor 1 százalék, 4063 lesz a szükséges érvényes ajánlások száma.

Polgármesterjelölt az, akit a 10 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3 százaléka, a 10 000 lakost meghaladó, de 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár, a 100 000-nél több lakosú település esetén legalább 500 választópolgár jelöltnek ajánlott. 

A jelöltként indulni szándékozó polgárok legkorábban augusztus 24-én szombaton vehetik át az ajánláshoz szükséges íveket. Az összegyűjtött ajánlásokat tartalmazó ajánlóíveket legkésőbb szeptember 9-én 16 óráig adhatják le. 

Megosztás

Related posts