És nálatok ki a helyi Oligarcha?

Megosztás

Hetedik éve dolgozza fel a k.blog.hu a nyilvános agrártámogatási adatokat, ami alapján pontos képet kaphatunk a magyarországi mezőgazdaság erőviszonyairól. Egy év tekintetében is tekintélyes adatbázisról van szó, több tízezer sorral, melyből először 2016-ban készítettek egy keresőt (amit 2017-ben frissítették). Ennek segítségével település és név alapján lehet szűrni az adatokra. Keress rá szülőfalud, Felcsút vagy bármely magyarországi település gazdáira és találd meg a helyi földesurakat!

Mindig is kíváncsi voltál rá, hogy kihez tartozhatnak a lakóhelyed körüli földek? Kik gazdálkodnak ezeken a birtokokon? Kinek van a legtöbb földje és ezzel párhuzamosan feltehetően komoly gazdasági hatalma a településeden? Alábbi interaktív infografikán település és támogatott (személy vagy cégnév) alapján éves bontásban keresheted meg, ki, hol és mennyi agrártámogatást kapott.

agrarkereso_2.png

Válaszd ki a legördülő menüt és kezd begépelni a keresett helység/személynevet. Az azonos névvel, de különböző címmel szereplő támogatottak azonos színnel, de külön szerepelnek az ábrán. A részletes adatok elérhetők az Államkincstár honlapján. Az ábra nagyban és a beágyazáshoz a kód elérhető innen.

Eddigi elemzéseink során rendre azt hangsúlyoztuk, hogy a támogatások nagy része kevesek kezében összpontosul: nemrég megjelent éves jelentésünkben is Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és a legnagyobb agrároligarchák cégbirodalmait vettük sorra. A 2018-ban kiosztott 663,5 milliárd forinton azonban a nagyok mellett nagyon sokan osztoznak. Nem ritka, hogy egy-egy településen az önkormányzat éves költségvetésével vetekszik a helyben kiosztott teljes támogatás összege: egy alföldi falu esetében nem ritkán egymilliárd forintos is lehet ez az összeg! Ezzel az agrártámogatás sokhelyütt a szociális juttatások (pl. nyugdíj) mellett a legfontosabb redisztribúciós csatorna és bevételforrás a településen. A helyi adatok azonban némileg csalókák, mert a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (ahonnan az adatok valók) nem azt tartja számon, hogy hol vannak a földek, amelyekre megpályázzák a támogatást, hanem hogy mi a pályázó bejelentett címe.Ábránkból tehát a településen bejelentett gazdálkodókra vonatkozóan nyerhetsz információt. 

Ha pusztán érdeklődésből jársz erre, mondjuk a főváros belső kerületeinek egyikében laksz, ahol ilyen támogatást nem osztanak, akkor is érdemes rákeresned néhány településre. A korrupciós-közbeszerzési hírek számos szereplője lelhető fel Felcsútra vagy Alcsútdobozra keresve. A Tiborcz-családnak Csabdin vannak érdekeltségei, a magyar agrárkirály-bankár Csányi Sándor tucatnyi cége közül a legnagyobb támogatott pedig bólyi székhelyű. Agrárelemzéseink rendszeres résztvevője a Bódi-család, a hajdúsági oligarchák uradalmának központja Tedej. Arra is rákereshetünk, hogyan futott a szekér az Index videójában bemutatott somogyi “oligargának”, aki Bábonymegyerben gazdálkodik. Támogatottra keresve pedig megtalálhatjuk, például hol és mennyi agrártámogatást kapott Lázár János. Ha érdekességre bukkansz, írd meg nekünk kommentben!

Megosztás

Related posts