A ruhagyárakban nők százait kényszerítik szexuális aktusra

Megosztás

A csillogó divatvilágnak létezik egy sötét oldala, ahol a munkások borzalmas környezetben, éhbérért varrják a világmárkák polcaira a divatos pólókat, nadrágokat, ruhákat. A többi szörnyűségről alig esik szó, pedig beszélni kell róla, sokat, másképp nem fog változni a helyzet. Lesotho egyike az ilyen ruhagyártó helyeknek, ahol a nők a túlélésért kénytelenek szó szerint bármit megtenni a munkáltatóknak – számol be a Contextus.hu.

Nemrég a Workers Right Consortium nevű szervezet megjelentetett egy riportot, miszerint Lesotho-ban három gyárban is jelen van a női munkásokat érintő erőszak és szexuális zaklatás. Mind a három gyár a tajvani Nien Hsing Textile Co. nevű cég tulajdonában áll, és olyan kliensekkel dolgozik, mint az amerikai Levi StraussCalvin Klein vagy Wrangler márkák. A vizsgálat két évet vett igénybe és közel 140 munkással készítettek interjút, hogy a problémák végére járjanak.

A jelentés szerint a női munkásokat főnökeik, férfi feletteseik, de még munkatársaik is szexuális aktusra kényszerítették. Amennyiben nem engedelmeskedtek, szerződéseiket felbontották, ami a nők számára egyet jelentett az éhhalállal.

A nőknek ez a túlélésről szól, semmi másról… Ha nemet mondasz, nem kapod meg a munkát, vagy nem újítják meg a szerződésed

– magyarázta az egyik munkás.

Egy másik nő így nyilatkozott:

Követelték, hogy hazudjunk…Az emberek, aki a terméket megvásárolták, kijöttek a helyszínre, minket pedig megfenyegettek, ha elmondjuk az igazságot, azzal veszélyeztetjük a munkánkat.

Rana Pláza 2013-as tragédiája óta számos vizsgálat zajlik, amely a női munkások életét és munkakörülményeit kíséri nyomon. Tavaly például arra is rávilágítottak a szakértők, hogy mennyire kevés pénzért dolgoznak a gyári munkások, miközben késő estig robotolnak az egészségüket veszélyeztető környezetben.
Az információk után természetesen elkezdtek dolgozni a megoldáson is. A Levi & Strauss Co csatlakozott a Kondoor Brands-hez a petíció aláírásában, amely véget vetne a szexuális zaklatásoknak a lesothói gyárakban.
Nien Hsing azóta egy egyezményt is aláírt, amelyben kijelenti, hogy egy független bizottságot, két női csoportot és öt szakszervezetet helyeznek ki a lesothói gyárakba. Ezzel segítik, hogy a nők biztonságban dolgozhassanak, valamint mindenféle munkahelyi zaklatás jogi következményeket vonjon maga után.

Megosztás

Related posts