Folytatódik a borsodi ordas valóságshow

Megosztás

Újabb, farkasfalkáról készült videót osztott meg Facebook-oldalán az Aggteleki Nemzeti Park. A hat egyedből álló kolónia békésen, fittyet hányva a kihelyezett vadka­merára, szaglászott és derítette fel a vidéket – írta meg a Borsonline.hu.

A 2001 óta fokozottan védett állatfaj az első világháború után tűnt el az országból, és csak az 1980-as években jelent meg újra. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem olyan félelmetes állat a farkas, a természetben pedig meglehetősen fontos szerepet tölt be. Csak beteg, legyengült prédaállatokat ejt el, ezzel pedig segíti a vadállomány-szabályozást. Élőhelyén, vagy ahol rendszeresen megjelenik, az erdő és a gyep állapota is javulni kezd.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban január elején rögzítettek először falkát, mire a nemzeti park igazgatósága figyelmeztetést adott ki. Azt javasolják, hogy aki haszonállatokat tart farkas lakta térségben, ne hagyja őrizetlenül őket. Szereljen fel villanypásztorokat, vagy gondoskodjon éjszakai szállásról az állatainak! A haszonállatok eltűnése egyébként sokkal inkább a kóbor kutyák „érdeme”, mint a farkasoké.

Megosztás

Related posts