Nem csak háztetőt, autót is totálkárosra vert a jég

Megosztás

Nem csak az ingatlanokban és a veteményben, de sok autóban is kárt tett a jég kedden a megyében – írta az Észak-Magyarország. Sok esetben a jeges kár eléri a 800 ezer, de akár az egymillió forintot is.

“Szerdán dél körül beszéltünk Lerch Krisztiánnal, a kifejezetten jégkárral és horpadásjavítással foglalkozó miskolci Di-Lerch 2002 Bt. vezetőjével, aki azt mondta, már sok kárbejelentést kaptak, főleg Varbóról és környékéről, és már meg is nézett egy olyan autót, amely gyakorlatilag menthetetlen.

Milliós tétel lehet 

– Ha a javítás értéke eléri az autó értékének hetven százalékát, már beszélhetünk gazdasági totálkárról. Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy kisebb területeket érint a jégkár, viszont sokkal intenzívebb a sérülés mértéke, és összességében több autó sérül. A jégverés kis területre koncentrálódik, és gyakorlatilag egy pár száz méteres sávban tarol, ahogy a széljárás mozgatja a felhőzetét. Sok esetben a kár eléri a 800 ezer, egymillió forintot is, amit nem tudnak vagy akarnak kifizetni az autótulajdonosok – magyarázza a szakember.

Mint mondja, nagy gond, hogy egyre kevesebb jégkáros autónak van cascója, anélkül pedig a javítás költségét nem sokan tudják állni. Tapasztalata szerint az új autókhoz járó 1-3 évnyi ajándék casco lejárta után nem kötnek újat a tulajdonosok, így egészen fiatal autóknál is előfordul, hogy sérült marad.

Nincs csodagép

A szakemberek belülről nyomják ki a horpadásokat, egy ilyennél több százszor vagy ezerszer pulzál a gép. Ha mégsem lehet így javítani, akkor kívülről ragasztják a tappancsot, és úgy húzzák ki. A neten keringő, vákuumos csodagép Lerch Krisztián szerint nem létezik.

– Sok olyan információ kering a neten, aminek nincs valóságalapja. Nem lehetetlen megvédeni egy autót a jégkártól, de nehéz. A ponyva az akár szilva vagy még nagyobb méretű jégtől nem véd. Láttam működés közben a felfújható, kifejezetten jégkár ellen védő változatot, ezzel az a gondom, hogy amikor lecsap a vihar, már nem lesz alkalma az autósnak rárakni az autóra, felfújni, egyébként pedig elfoglalja a fél csomagtartót. De ha az éppen rajta van az autón, amikor jön a jég, jó megoldás lehet. Véleményem szerint egy biztos mód van, ha rendelkezünk olyan biztosítással, amely megtéríti a kárunkat – tette hozzá” – olvashatjuk az Északba.

Megosztás

Related posts