Milliós jegyzői jutalom Miskolcon

Megosztás

Több százezres, sőt, nem egy esetben millión felüli jutalmat osztottak szét a miskolci önkormányzat adóirodájának munkatársai között, amiért végezték a munkájukat, vagyis bírságoltak, pótlékoltak, bevasalták az illetékeket – adta hírül a Népszava.hu.

A legtöbbet – 1,4 millió forintot – Alakszai Zoltán jegyző kapta, noha ő csak tavaly decembertől áll ezen a poszton, így az előző félévi bevételek alakulásához sok köze nincsen. Összesen 33 millió forintot osztottak szét, ami azt jelenti, hogy legalább 144 millió forintnyi elmaradt, vagy késve befizetett adóforintot sikerült pótlólag beszedni a helyi lakosoktól: az így behajtott összeg 25 százaléka fordítható jutalmazásra.

Egy 1990-es törvény lehetőséget biztosít ugyanis erre a fajta ösztönzésre, s a város közgyűlése ennek alapján 2003-ban dolgozta ki az adóigazgatási feladatokat ellátók érdekeltségi rendszerét. Persze a baloldali vezetésű önkormányzatokban is kaptak, kapnak a behajtás után prémiumot a dolgozók. Az viszont most először fordult elő – állítják korábban a városházán dolgozó forrásaink -, hogy maga a jegyző kapta a legtöbbet, ráadásul a jutalmazási ívet is ő írta alá. Korábban legalább a látszatra ügyeltek, s a jegyző pénzét a polgármester szignózta, most azonban már ezt sem tartották fontosnak. Ráadásul a jutalmazási lista alapján indokolhatatlan, hogy épp a jegyző pénze a legmagasabb, 1,4 millió forint. Alakszai Zoltán ugyanis tavaly decemberig kabinetvezetőként dolgozott, s csak három hónapja nevezték ki új posztjára. A premizálás mindig az előző félévet érinti, s ebből az időszakból öt hónapot a korábbi jegyző “dolgozott le”, ám az ő neve nem szerepel a szerkesztőségünk birtokba került fizetési jegyzéken.

“Alakszai Zoltánnak 2014 decemberétől a polgármesteri kabinetvezetőjeként munkaköri kötelezettsége volt, jelenleg pedig jegyzőként a jogi osztály és az adóosztály felettes vezetőjeként felelős azért, hogy a mindenkori költségvetés bevételi oldalának tervezése összhangban legyen a miskolci lakosság teherbíró képességével. Többek között az ő munkájának eredménye, hogy a miskolci önkormányzat az országos átlagot meghaladó béremelést tudott biztosítani valamennyi városi alkalmazottnak, úgy, hogy sem a lakosság, sem a vállalkozások adóterhei nem emelkedtek, a város adóbevételei viszont jelentős mértékben nőttek” – válaszolta a jutalmazás furcsaságait firtató kérdéseinkre Szabó Máté sajtó-és kommunikációs osztályvezető. A miskolci városháza szerint tehát minden rendben van.

Megosztás

Related posts