A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint szabad éheztetni a menekülteket

Megosztás

Elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda azt a feljelentést, amelyet Szél Bernadett független országgyűlési képviselő tett a magyar-szerb határon fekvő tranzitzónában éheztetett menekültek ügyében – hívja fel a figyelmet a 444.

A független országgyűlési képviselő júliusban fordult a rendőrséghez hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, és testi sértés megalapozott gyanúja miatt, azt állítva, hogy 2018 augusztusa óta 14 esetben összesen 23 embernek nem adtak enni a magyar hatóságok. Erre válaszul az NNI először feljelentés-kiegészítést rendelt el, gyakorlatilag azt kérve Szél Bernadett-től, hogy helyette vizsgálja ki az ügyet.

Bár az éheztetések ügyében a Magyar Helsinki Bizottság minden alkalommal az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul, amely minden alkalommal kimondja, hogy a magyar hatóságoknak kötelessége etetnie a tranzitzónába zárt menekülteket, a nyilvános bírósági döntésekben csak az érintettek nevének kezdőbetűi szerepelnek, a menekültektől pedig egyenként kellene beleegyezést kérni, hogy a személyes adataikat használhassák.

Az NNI most azzal szöveggel utasította el a feljelentést, hogy 

(…) az idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek élelmezésének elmulasztása sem lehet a magyar jog szerint jogellenes, hiszen nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami ilyen tartalmú kötelezettséget a hatóságok részére előírna.

Rendőrségi álláspont szerint az EJEB által hozott ideiglenes döntések nem értelmezhetőek kiterjesztően, csak egyedi esetekre vonatkoznak. Ellenkező döntésig a magyar jog szerint kell eljárni. Ennek az állításnak a szépséghibája csak az, hogy júliusban az Európai Bizottság júliusban kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben a tranzitzónában lévő külföldiek rendszeres éheztetése miatt. 

Szél Bernadett a feljelentése elutasítását úgy kommentálta, hogy az NNI-nek nem kellene jogászkodnia, de

mérföldkő, hogy a magyar állam egyik hivatalos szerve is kimondta, hogy éheztetés zajlik a határon, ezt ugyanis az Orbán-kormány eddig egyszerűen letagadta.

168ora.hu

Megosztás

Related posts