A chipsadó hozadéka – horribilis bevételt jelent a kincstárnak – Csiba Gábor ötletét az unió is befogadta

Megosztás

Az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába is bekerült a magyar népegészségügyi termékadó, vagyis a chipsadó. Az itthon 2011-ben bevezetett adófajtát dr. Csiba Gábor, a megyei kórház akkori főigazgatója találta ki – írta meg a Szantograf.hu.

Csiba Gábor szerint két célja van az egészségtelen termékek különadóztatásának. Egyrészt, hogy egészségesebb ételeket és italokat fogyasszanak az emberek, másrészt,  ösztönözze a gyártókat a receptjeik módosítására. Az egészségi kockázatot jelentő termékek forgalmazásából származó bevétel egy részét egészségügyi és népegészségügyi célokra fordítják.

A változáshoz sok időre van szükség. Az egészségtelen termékek különadóztatását azért vezette be a kormány, hogy az emberek kevesebbet fogyasszanak belőle, a cégek pedig módosítsanak a receptjeiken.

– Amikor ezt az ötletet javasoltam az egészségpolitikának, akkor elég komoly értetlenséggel találkoztam, részben a laikusok részéről, de még az egészségügyi szakemberek részéről is- mondotta Csiba Gábor, a megyei kórház egykori igazgatója. Elsőként a cukrozott italokra, ételízesítőkre, előrecsomagolt cukros termékekre, rágcsálnivalókra vetettek ki plusz adót. Később például az alkoholra és a dohánytermékekre is kiterjesztették. A chipsadó most az Európai Bizottság jó gyakorlat adatbázisába is bekerült.

Az uniós jogszabályok közé is bevették ezt a chipsadót, tehát tulajdonképpen az Európai Bizottság ajánlja valamennyi uniós országnak, hogy vezesse be ezt az itt, Magyarországon és itt, Miskolcon kitalált termékdíjat – nyilatkozta Csiba Gábor főorvos.

A kormány a 2020-as költségvetésben 78 milliárd forint bevételre számít az Egészségbiztosítási Alapba kerülő népegészségügyi termékadóból, ami az ideihez képest 21 milliárd forint növekedés.

Jómagam mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a jó, a hasznos és előrevivő ötletekből származó eredményből járna valami jutalom a feltalálónak. Az ebből az adóból származó bevétel olyan horribilis , hogy jutna belőle az ötletgazdának és az egészségügynek is.

Megosztás

Related posts