Két évig bírta az állami tévénél a riporter, akinek gyerekkori álma volt ez a hivatás

Megosztás

A 444-nek adott interjút az egykor MTVA-n dolgozó riporter, Balogh Krisztina.  2016-ban került a közmédiához, ezzel teljesíteni látszott gyermekkori álmát. Két év után azonban nem bírta tovább, egyszerűen muszáj volt felmondania. Az interjúból szemezgettünk.

A könyvhétről forgattam, és nyilvánvalóvá tették számomra, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítanom. Ott tanakodtunk Péterfy Gergellyel, a szervezővel, hogy vajon ki az, aki beleférhet, ki nem.

Egy másik alkalommal arról kellett anyagot készítenie, hogy „milyen rémes új betegségeket hoznak be a migránsok Európába”.

Nagyon ritkák voltak az ilyen esetek, nagyon alacsony számú esetről találtam csak számadatot, de addig kellett kutakodnom, amíg egy „szakértő” el nem mondta, hogy mennyire veszélyes ez a sok afrikai és arab ember.

Állítása szerint a politikai anyagokat készítő riportereket tájékoztatták arról, hogy milyen témában kit és miről kérdezzenek, és hogyan lehet provokálni az ellenzéki politikusokat. A jelentősebb anyagoknál pedig Németh Zsolt hírigazgató is leült a kollégákkal, de az utasítások általában szerkesztőkön keresztül, illetve levélben jutottak el a riporterekhez, az pedig házon belül nyílt titoknak számított, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat – mesélte Balogh a 444-nek. 

Akadt, aki szándékosan beemelt a riportjába olyan elemeket, amikről pontosan tudta, hogy ki fogják vágni onnét – csak azért, hogy így nyugtassa lelkiismeretét. A többség nem tud azonosulni a szerkesztési gyakorlattal, de megélhetés miatt kénytelen vállalni a kompromisszumokat.

Talán mindenkinek beleégett az emlékezetébe, hogy 2018 decemberében több ellenzéki politikus is megpróbált bejutni az MTVA Kunigunda útjai székházába, hogy beolvassák követeléseiket. Balogh Krisztina azok között a munkatársak között volt, akiket egyszerűen bezártak a hírtudósításra kijelölt szobába.

Engem addig apám se, anyám se zárt be soha sehova, nemhogy egy „felelős szerkesztőnek” nevezett személy. Akkor döntöttem el, hogy ezt velem nem lehet csinálni.

Az is nagyon rosszul érintette, hogy hírhamisítónak titulálták őt és kollégáit. Nem érezte tisztességesnek az adófizetőkkel szemben, hogy az ő pénzükön ilyen műsorokat készítsenek.

Sokan felmondtak hozzám hasonlóan, másokat a kapcsolataik tartanak benn, van, aki hisz abban, ami ott zajlik, és kifejezetten élvezi a munkát. De a többségnek nincs választása. Őket a megélhetés tartja az MTVA-nál, és egyszerűen csak kénytelenek arcukat adni a propagandához. A rendszer igazi működtetői sosem látszanak a képernyőn.

 Balogh Krisztina jelenleg párjával Ausztriában dolgozik vendéglátósként.

Kiemelt kép: Vargosz, 444.hu

Megosztás

Related posts