Kezd tönkremenni a csernobili atomerőmű régi szarkofágja, le kell bontani

Megosztás

A szakértők hamarosan ismét munkához láthatnak a csernobili atomerőműnél, ugyanis a 4-es reaktor köré húzott első szarkofág élettartama a végéhez közeledik.

Az 1986-ban történt csernobili robbanás után nem csak egy szarkofág épült a négyes reaktor köré. 2016-ban egy modernebb, 108 méter magas védőburkot is elhelyeztek ott. Előbbi élettartama azonban a végéhez közeledik, de az sem segít a helyzeten, hogy meglehetősen gyorsan rakták össze.

Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál azt írja, az erőműt kezelő SSE Chernobyl NPP cég nemrég szerződést kötött egy építkezési vállalattal, hogy az eredeti szarkofágot biztonságos körülmények közt, elemenként lebontsák. A szakértőknek 2023-ig kell eltávolítaniuk a másodlagos, most már több mint 30 éves pajzsot. Úgy vélik, ez az időpont, ameddig a burok biztosan képes ellátni a feladatát, így tehát sokáig nem időzhetnek vele.

Az erőmű kezeléséért felelős cég szerint a régi burkolat eltávolítása nem veszélytelen feladat: a talapzat gyenge rögzítései miatt az objektum összeomolhat, s ha ez bekövetkezik, nagy mennyiségű radioaktív anyag kerülhet a második/újabb szarkofágba.

A szakértők ugyanakkor azt mondják, a környezetet így sem fenyegeti veszély, a modern burkolat ugyanis sokkal erősebb, ráadásul hosszabb időre, mintegy 100 évre tervezték. A munka elvégzéséhez azonban így is komoly mérnöki bravúrra lesz szükség.

hvg.hu

Megosztás

Related posts