A kormány által felhizlalt vállalkozói rétegnek fogalma sincs a versenyképességről, mondja az MTA közgazdásza

Megosztás

Egyetlen bekezdésben összegezhető Inotai András közgazdász, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatójának Népszavának adott interjúja az egyoldalúan, mesterségesen alakított magyar gazdasági szerkezetről:

„A mesterségesen létrehozott új “vállalkozói” rétegnek fogalma sincs a versenyképességről, az etikus, ugyanakkor gazdaságos vállalkozás mibenlétéről. Normális országokban – már csak a gazdaság önvédelmi képességének megőrzése miatt is – nem fordulhat elő, hogy ugyanaz a személy, aki meghatározó tulajdonos egy bankban, a saját pénzintézetéből folyamatosan hitelezze saját, egyébként versenyképtelen cégeit, beruházásait. Ez az előszobája egy bankcsődnek. Ez a járadékon hizlalt réteg alkalmatlan a fenntartható és versenyképességre épülő fejlődést biztosítani.”

 – mondta Inotai. A közgazdász szerint a kormány veszélyesen nagy hangsúlyt fektetett az autóiparra, valamint szintén veszélyeket hordoz az építőipar csúcsra járatása, az ingatlanlufi kipukkadása súlyos következményekkel járhat.

Azt is elfogadhatatlannak tartja Inotai, hogy egy banktulajdonos hitelekkel finanszírozza veszteséges versenyképtele vállalkozásait, ami egyenes út a bankcsődhöz – márpedig ez a fajta működés nem példa nélküli Magyarországon.

168ora.hu

Megosztás

Related posts