Kriza Ákos levelét megírta: csak éppen rosszul és máshova címezte

Megosztás

“Örömmel állapíthatjuk meg, hogy városunk az elmúlt 9 év alatt sokat fejlődött” – így kezdődik az a bizonyos levél, amelyet dr. Kriza Ákos polgármester és dr. Nagy Ákos fideszes önkormányzati képviselő jegyeznek. A fényképükkel ellátott levelet több ezer miskolci háztartásba postázták, természetesen a kampány részeként. Persze valószínűsíthető, nem kampánypénzből finanszírozták, sokkal inkább a városi kasszából. A polgármester és a képviselő által megfogalmazottak ugyanis fejlesztésekről szólnak, arról, a város milyen ütemben fejlődött a Fidesz alatt. A politikusok azért tartották fontosnak, hogy levélben sorolják fel az általuk végzett beruházásokat, mert – mint fogalmaztak -, hajlamosak vagyunk erről elfelejtkezni, ezért időnként számot kell vetni. Kampányidőszakban mindenképp. Legalábbis szerintük.

Igaz, a postázásba némi hiba csúszhatott, hiszen olyan körzetekbe is dr. Nagy Ákos szól a választópolgárokhoz, ahol nem ő, hanem egy másik fideszes képviselő dolgozik. Ilyen körzet például Miskolctapolca, és éppen ezért ragadott tollat dr. Halmai Gyula tapolcai lakos, miután megkapta a városvezető és dr. Nagy Ákos “szívhez szóló” levelét. Valamint igyekezett felhívni egyéb hiányosságokra is a kormánypárti politikusok figyelmét. Mondjuk arra, hogyan is írjuk pontosan a miskolci utcaneveket.

“Érdeklődve és meglepetéssel olvastam levelét, amelyben városunk jelenlegi (a hírek szerint ismét szabadságon levő) polgármesterével közösen, nekünk miskolctapolcai lakosoknak is kellemes nyári kikapcsolódást és jó egészséget kívánnak – köszönjük, viszont!

A feltételezhetően adóforintjainkból elkészített kiadvánnyal kapcsolatosan szeretnék néhány észrevételt tenni: Levelük az elmúlt 9 évben az „önkormányzati képviselői körzetben” megvalósult fejlesztéseket ismerteti – körzetünk képviselője ismereteink szerint (az Ön frakciótársa) Dr. Nehéz Károly, vagy ez a levél egy kampánykiadvány és Nehéz képviselő úr helyett önt indítják a körzetünkben? Ez esetben kérem adóforintjainkat ne költsék a saját kampányukra!

Kiadványuk szerint körzetünkben „2010-től összesen 1,7 milliárd Ft értékű fejlesztés történt” – ezek között szerepel a miskolctapolcaiak számára is igen nagy jelentőséggel bíró „Avasi harangjáték felújítása” vagy a városrészünk közbiztonságát is bizonyára jelentősen javító „Térfigyelő kamerarendszer fejlesztése a Papszer utca – Dr. Győri L. utca környezetében” tétel is, mindenesetre a felsorolásukban megadott összegek az 1,7 milliárd helyett csak 96,2 millió forintot tesznek ki, a többit higgyük el? Ha a levelet beszámolónak szánták az elmúlt 5 évben végzett munkájukról, a törekvés helyes, a megvalósítás pedig minősíti Önöket!

(Megj.: a Papszer utca helyesen Papszer, hiszen a miskolciak tudják, hogy a „szer” régen sort, rendet, ebben az értelemben házsort, házakkal beépített területet jelölt; itt áll a Herman Ottó Múzeum régi épülete, amely azelőtt Miskolc első iskolája volt.)

Bizonyára a helyismeret hiánya is közrejátszhatott, hogy néhány fontos fejlesztést kifelejtettek:

A teljesség igénye nélkül

  • 2010 (amely esztendőben Önök szerint városunk történelme megkezdődött) után valósult meg Közép-Európa legnagyobb ivóvíztisztító ultraszűrője a miskolctapolcai vízműben. A MIVÍZ Kft. a beruházást követően saját, kiváló vízminőségű forrásaiból képes a város vízigényét kielégíteni. A milliárdos beruházás tervei és a nyertes pályázat már i.e. (2010 előtt) elkészültek!
  • A területen tovább haladva említésre méltó, hogy megvalósult a miskolctapolcai strand I. üteme közel 2 milliárd forintból (Megj.: ennyibe került korábban i.e. a Kemény Dénes uszoda). A beruházás megvalósítása során a közbeszerzési felhívást úgy sikerült kiírni, hogy a helyi vállalkozások még ajánlatot se tudjanak adni!
  • Folyamatban van az Önök szerint legnagyobb, legkülönlegesebb, legizgalmasabb fürdőkomplexum építése is – ha a tervezett 8 milliárd forintos költségvetés helyett megkötött 12,1 milliárd forintos kivitelezési szerződésre gondoltak a jelzők helytállóak! A beltartalmat tekintve (amiről mi miskolciak maximum és utólag a látványterveket ismerhettük meg, miután már kiástak agy óriási gödröt és ebbe elhelyezték az alapkövet) aki ezt állítja, nem járt még Hajdúszoboszlón vagy Debrecenben sem! Ezért kár volt bécsi építészt megbízni a tervezéssel!
  • Hiányzik a kimutatásból az a hírek szerint több száz millió forint is, amit az új fürdő vízellátását biztosító kút fúrására fordítottak – amely azonban sikertelen volt. Ezzel szemben a MIHŐ Kft. több százmillió forintból sikeresen távhővezetéket épített a miskolctapolcai strand ellátására.
  • Miskolctapolca kapujában eléggé szembetűnő az egykori Fűtőmű épülete, amelynek felújítására közel 2 milliárd forintot költöttek i.u. 2010 után! Kriza Ákos 2012-ben a beruházásról készült anyagot még így jellemezte: „Azért állítottuk össze, hogy partnereink számára egyértelművé tegyük: Miskolc az innovációt kitörési pontnak tekinti. Bízom benne, hogy csatlakoznak együttműködő partnereinkhez, és összefogással egyedülálló létesítményt hozunk létre Miskolcon.A kivitelezés 2015-ös befejezése óta az épület zárva van, sőt az önkormányzatnak az elnyert 1.3 milliárd forint uniós támogatást is vissza kellett fizetni!
  • Megemlítettem volna azt is, hogy hosszú évek elhanyagoltságát követően végre – ha részlegesen is – megújult az iskolánk épülete is, habár szerencsés lett volna olyan kivitelezőt választani, aki nem a tanévkezdést követően fejezi be a vizesblokkok felújítását.

Ez lenne néhány nagyobb, Miskolctapolcán járva nehezen nem észrevehető tétel…

Tisztelt Dr. Nagy Ákos önkormányzati képviselő Úr! Megköszönöm, hogy levelében megköszönte, hogy támogattam munkáját és kérésének eleget téve ígérem, hogy a jövőben is számíthat konstruktív együttműködésemre – jelen levelem is ezt célozza.”

 

 

Megosztás

Related posts