A magyarok is jobban bíznak az EU-ban, mint saját kormányukban

Megosztás

Az uniós állampolgárok többsége bízik Brüsszelben – ez derült ki az Eurobarometer legújabb jelentéséből.

A lista élén Litvánia áll (72 százalék), ezt követi Dánia (68 százalék) és Észtország (60 százalék). Magyarország a kilencedik a sorban (55 százalék). Az olaszok és a görögök nem igazán bíznak az EU-ban, de a legkisebb bizalom az Egyesült Királyságban (29 százalék) tapasztalható.

– Ez az Eurobarometer legjobb eredménye a 2014-es óta, amit még a Juncker-Bizottság előtt készítettek. A bizalom szintje 20 tagállamban nőtt, és a megkérdezettek 73 százaléka tartja magát európai polgárnak – mondta az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andreeva.

Uniós szinten továbbra is a bevándorlás aggasztja leginkább az embereket, bár a tavalyihoz képest csökkent a százalékos arány (34 százalék). Nagy változást jelent, hogy a második legfontosabb üggyé a klímaváltozás lépett elő (22 százalék) az uniós polgárok körében.

Az európaiak többsége derűlátó az EU jövőjét illetően (61 százalék), és csupán 34 százalékuk borúlátó. A legoptimistábbak Írországban (85 százalék), míg a legpesszimistábbak az Egyesült Királyságban (47 százalék) és Franciaországban (50 százalék). A magyarok 68 százaléka optimista, 28 százaléka pedig pesszimista a kérdésben a kutatás szerint.

Magyarország lakosságának az 55% bízik meg az EU-ban, 40% bizalmatlan, és további 5% nem tud véleményt formálni a témában. Az Unióba vetett bizalom továbbra is meghaladja a nemzeti kormányok vagy parlamentek iránti bizalmat a felmérés szerint.

 

euronews.com

Megosztás

Related posts