Több mint 12 ezer gyereket öltek, nyomorítottak meg tavaly a világ háborúiban

Megosztás

Becsült értékről van szó, az ENSZ szerint pedig kétszer ennyi gyermeket ért súlyos jogértés vagy erőszak – írja a Népszava.hu.
Több mint 12 ezer gyereket öltek vagy nyomorítottak meg fegyveres konfliktusokban 2018-ban – áll António Guterres ENSZ-főtitkár kedden közzétett jelentésében, melyet az MTI is idéz.
A világszervezet ezenkívül 24 ezer, gyerekek ellen elkövetett erőszak és súlyos jogsértés esetét erősítette meg, köztük szexuális erőszakot, iskolák elleni támadásokat és gyerekkatonák toborzását.
Guterres hozzátette, elkeserítőnek, és felháborítóbnak érzi, hogy egy év alatt jelentősen megnőtt a gyerekek elleni jogsértések és a gyilkosságok száma is: 2017-ben körülbelül 21 ezer sérelemről, erőszakos ügyről és 10 ezer meggyilkolt vagy megnyomorított gyermekről tudott az ENSZ.
A jelentés ezenkívül azt is megjegyezte, hogy “riasztó mértékben nőtt” – a  különböző fegyveres csoportok ellen küzdő – állami szereplők és nemzetközi erők által elkövetett erőszakcselekmények száma a 2017-es mutatókhoz képest. Mintegy 3000 gyerek lelte halálát Afganisztánban, körülbelül 1800 Szíriában és mintegy 1600 Jemenben. Az említett országokban jelenleg is dúlnak a harcok. Több mint 7000 gyereket soroztak be katonának világszerte 2018-ban, a legtöbbet Szomáliában, Nigériában és Szíriában. Guterres kitért arra is, hogy a gyerekek ellen szexuális erőszak és emberrablás legtöbb esetét Szomáliában jegyezték fel tavaly.

Megosztás

Related posts