Az egész világban virágzik a kábítószer-kereskedelem

Megosztás

Soha ennyi ópiumot, kokaint, illetve mesterséges kábítószert nem állítottak elő a világon, mint mostanában – állapítja meg az ENSZ drogokkal foglalkozó jelentése.

Nem a fogyasztói piac drámai növekedése okozta ezt a problémát, hanem a kínálat fokozódása – állapítják meg az ENSZ szakértői a World Drug Report elnevezésű dokumentumban. A két fő exportőr Afganisztán (ópium), illetve Kolumbia (kokain) ontotta és ontja a kábítószert a globális piacra.

Így aztán hiába csukták le az egyik legnagyobb kartel, a Sinaloa vezérét, ha a biznisz még sohasem ment ilyen jól: a kolumbiai koka-farmok már a kávé szerepét is lassan átveszik az országban. A közvetítők – mint a mexikói Sinaloa – azonnal pótolták a Köpcöst, aki életfogytiglani büntetést kapott az Egyesült Államokban.

A 2015-ös adat az utolsó, mely az ENSZ rendelkezésére állt, eszerint 450 ezren haltak bele a droghasználatba. Több mint 275 millió kábítószer-fogyasztóról tud a jelentés, közülük 31 millió lehet függő. A legtöbben marihuánát fogyasztanak (192 millió fő), a legkevesebben kokaint (18 millió fő).

az ENSZ kábítószer-jelentéséből egyértelműen kiderül: nagyon nagy üzlet a természetes vagy mesterséges kábítószerek előállítása és piacra dobása, a hatalmas összegekből pedig bőven jut a helyi elitek lefizetésére. Nem csoda, hogy a korábban már említett Köpcös ügyvédei azt bizonygatták a bíróság előtt New Yorkban: az elnökökig bezárólag mindenkit lefizettek Mexikóban. Az érintettek természetesen tagadtak, de nem véletlenül rendezték a mexikói kábítószer király perét New Yorkban. Odahaza ugyanis kétszer is megszökött “szigorúan ellenőrzött” börtönéből.

 

Index

Megosztás

Related posts