Hárommilliárdot pumpált a magyar kormány Putyin Magyarországra költöző bankjába

Megosztás

Bőséggel jut pénz az orosz többségű Nemzetközi Beruházási Banknak.

A Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB) 1971-ben alapították azzal a céllal, hogy elősegítse a KGST-országok közötti kereskedelmet. KGST azóta nincs, a bank hosszú ideig hibernált állapotban volt, míg 2014-ben Kubában részvényes országok megszavazták a bank alapító okiratának a megváltoztatását. Ekkor tért vissza Magyarország is. Ma a tagok:

Oroszország (46,03 százalék), Bulgária (12,95 százalék), Magyarország (12,27 százalék), Csehország (11,47 százalék), Szlovákia (6,59 százalék) Románia (7,04 százalék), valamint kisebb hányadokkal Kuba, Vietnam és Mongólia.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2018 szeptemberében jelentették be, az IIB Magyarországra költözik, ráadásul kiderült, a bank munkatársai diplomáciai mentességet élveznek majd, családtagjaik és vendégeik pedig kérdés nélkül vízumot kell, hogy kapjanak.

Az Mfor most azt írja, átcsoportosításokat hajtott végre a kormány az idei költségvetésben, közel 61 milliárd forintot mozgattak meg, ebből 3,23 milliárd az orosz többségű Nemzetközi Beruházási Banknak jutott. A kormányhatározat értelmében a kormány 3,23 milliárd forintot csoportosított át „a Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatos tőkeemelés” címszó alatt.

hvg

Megosztás

Related posts