Jövőre megszüntetik az OKJ-s képzési rendszert

Megosztás

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem úgy alakítják át a szakképzést, hogy radikálisan csökkentik a választható szakmák számát, ehelyett az egész Országos Képzési Jegyzéket megszüntetik, és egy teljesen új, korszerűbb rendszert állítanak fel – értesült a Magyar Nemzet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) viszont az ágazat szereplőivel való egyeztetések során arra jutott, nem az a megoldás, ha a jelenlegi rendszert fazonírozzák, hanem inkább létrehoznak helyette egy teljesen új, korszerűbb struktúrát. Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár lapunknak elmondta, hogy az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely “jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez”.

ALAPSZAKMÁKAT EZENTÚL KIZÁRÓLAG ISKOLARENDSZERBEN LEHET MAJD OKTATNI, A FELNŐTTKÉPZÉSBEN VISZONT NEM LESZ KORLÁTOZÁS, ANNYI SPECIALIZÁCIÓ ÉS RÉSZSZAKKÉPESÍTÉS JELENHET MEG, AMENNYIT A MUNKAERŐ­PIACI HELYZET ÉPPEN INDOKOL

– írja a lap.

A jövő évtől felálló új rendszer tehát két lábon fog állni:

  • lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek a képesítések széles alaptudást biztosítanak majd.
  • A másik csoportot pedig a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

Az alapszakmák száma a Magyar Nemzet szerint a jelenleginél valóban alacsonyabb lesz, ezek körét a gazdasági szereplők közreműködésével létrejött ágazati készségtanácsok bevonásával alakítják ki, és számuk várhatóan nem haladja majd meg a 180-at.

A FELNŐTTKÉPZÉSEKET, SPECIALIZÁCIÓKAT AZONBAN NEM FOGJÁK KORLÁTOZNI, HISZEN A GAZDASÁG, ILLETVE A MUNKAERŐPIAC IGÉNYEINEK MEGFELELŐEN DINAMIKUSAN VÁLTOZHAT, HOGY MIKOR MILYEN KÉPZÉSEK INDÍTÁSÁRA VAN SZÜKSÉG

– írja a lap. 

index.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment