Az autóalkatrész-gyár maró bűze áthatja Arnótot

Tömény, maró szag árad a Miskolc mellett működő autóipari beszállító cég telephelyéről, de a cég vezetője állítja, ők minden előírásnak eleget tesznek.

Én tényleg nem is értem, hogy mire gondolnak, nem érzek semmit, esküszöm


– mondja Timkó Péter, a Miskolc melletti Felsőzsolca és Arnót közötti ipari parkban található Sicta-üzem vezetője a hvg.hu-nak. 

Arnótra az ezredforduló után sokan kiköltöztek Miskolcról, miután a település közel van ugyan a városhoz, mégis nyugodtabb, falusiasabb környezetet remélhettek a kitelepülők. Többutcányi ház épült fel az utóbbi évtizedben a falu szélén, olyan képet mutat ez a rész, mint egy lakópark.

Nem messze innen – a házaktól néhány száz méterre – található a Felsőzsolcai Ipari Park, amelyben számos üzem működik. Nem volt ezzel 2015-ig semmi baj, ám az arnóti lakosok elmondása szerint ekkortól időnként nagyon kellemetlen bűzt kezdett sodorni feléjük a szél.

A panaszok 100 százaléka Arnótról érkezik, noha az uralkodó szélirány csak 20 százalékban irányul a településre. Felsőzsolcáról semmilyen panaszt nem hallottak. A helyiek által „Sicta-szagnak” nevezett bűz az elsősorban autóipari alkatrészeket, turbómotorok elemeit gyártó Sicta Kft. üzeméből származik.

Ez utóbbi település nem csak a súlyos adókat zsebelheti be, hanem az ottani polgármester a Sicta üzemorvosi teendőit ellátó cég tulajdonosa is. Hogy mennyire összeférhető e két titulus – azaz, hogy a minél nagyobb adóbevételben érdekelt polgármester tiszte lenne az üzem esetleges egészségre károsító hatásait feltárni –, nem kaptunk választ. Tóth Lajos valamilyen okból perrel fenyegetőzött, amikor erről kérdezte a HVG.

A hvg munkatársai készítették az alábbi riportot, érdemes megnézni.

hvg.hu

Related posts

Leave a Comment