Észak-Magyarországon fogy az energiaitalok negyede

Megosztás

Az elmúlt egy évben közel 32 milliárdot költöttünk energia- és sportitalokra, amiből 50 millió liter fogyott. Ez azt jelenti, hogy évi 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon.

A kategóriából egy év alatt összességében 15 százalékkal fogyasztottak többet a magyarok, a forgalom 90 százalékát pedig az energiaitalok tették ki, abból is leginkább a 200-250 ml-es kiszerelésű fogy. A Nielsen kutatásából kiderül az is, hogy a megvásárolt termékek több mint felét a 400 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű üzletekből szerzik be a fogyasztók.

A kategória növekedése évek óta töretlen, és jellemzően májusban már kezd felpörögni az eladás, ami aztán július-augusztusban jár csúcsra: ekkor realizálódik az értékbeli és a mennyiségi forgalom közel egyötöde.

Az ötvenmillió liter több mint 60 százaléka extra ízesítés nélküli, ami mellett csak az alma ízesítésű serkentő hatású italok rúgnak labdába. Az egyéb különleges ízek, mint például szőlő-tutti frutti, mangó-narancs-tutti frutti stb. értékbeli piaci részesedése elenyésző.

Érdekesség, hogy leginkább a fővárosi fogyasztók nyúlnak az energiaitalos doboz után: az összforgalom harmada itt keletkezik, míg az északkeleti és északnyugati régió viszi a kategória forgalmának egynegyed-egynegyedét.

Ez a statisztika azért kiváltképp borzasztó, mert a folyamatos energiaital-fogyasztás közvetlenül is egészségkárosító, hiszen a rengeteg műanyag rendkívül megterheli a májat és a vesét, nem beszélve arról, hogy a stimuláns anyagok pörgetik a szívet, emelik a vérnyomást.

Azt is kimutatták továbbá, hogy azok a fiatalok, (21-25 éves kor között) akik rendszeresen energiaitalt fogyasztanak, nagyobb eséllyel lesznek más addikciós tevékenység függői is.  

hvg.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment