Polt Péterék szerint a bíróságon múlt az olaszliszkai elkövető kiengedése

Megosztás

A Jobbik azzal vádolta Polt Pétert, hogy az egyik utasítása is közrejátszott abban, hogy szabadlábra került az olaszliszkai lincselés egyik elítéltje, a Legfőbb Ügyészség viszont ezt cáfolja. Állítják, hogy mindent megtettek azért, hogy ne engedjék ki az elítélt férfit, de a bíróság mégis így döntött.

„Minden szakmaiságot nélkülöz, és a nyilvánosság teljes félretájékoztatására alkalmas” a Legfőbb Ügyészség szerint a Jobbik állítása, miszerint „az olaszliszkai lincselés egyik elítéltje azért került szabadlábra, mert a bíró keze meg volt kötve egy törvénymódosítás, és az ahhoz fűzött Polt Péter legfőbb ügyész által írt utasítás alapján”.

Az elkövetőt a korábbi Büntető törvénykönyv alapján ítélte a bíróság 17 év szabadságvesztésre, majd a Szegedi Törvényszék idén májusban hozott végzésével szintén a régi Btk. szabályait alkalmazva bocsátotta feltételes szabadságra. Vagyis a Jobbik állításával ellentétben a kiengedése nem a 2013-ban hatályba lépett új Btk. rendelkezései alapján történt, és az sem felel meg a valóságnak, hogy az új jogszabály miatt a feltételes szabadságra bocsátás automatikus lenne, és a bírónak ebben a körben ne lenne mérlegelési joga – közölte az ügyészség.

A törvény előírja, hogy határozott ideig tartó szabadságvesztés kiszabásánál az ítéletben meg kell állapítani a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját. Ha ezt a törvényben meghatározott legkisebb időtartamot kitöltötte, és törvény nem zárja ki, akkor a bíróságnak kötelessége megvizsgálni a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. Vagyis a bíróság mérlegel, dönthet úgy is, hogy az elítéltet nem bocsátja feltételes szabadságra.

hvg.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment