Óriási a tanárhiány itthon

Megosztás

Nehéz helyzetbe kerültek az iskolák a tanév végére. A 24.hu utánajárt a dolognak és több, mint 3600 betöltetlen álláshirdetést találtak.

A Nemzeti Pedagógus Kar számításai szerint a következő öt évben mintegy 15 ezren, az ezt követő 5-5 évben pedig 30-30 ezren mehetnek nyugdíjba, azaz 15 év alatt 60-70 ezer tanár távozhat a közoktatásból. Igaz, hogy 2010 óta közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választó fiatalok száma, tavaly pedig összesen 9845 hallgatót vettek fel erre a területre, de ezeknek a tanári szakos hallgatóknak jelentős része soha nem lesz tanár, a területen ugyanis nagyon magas a pályaelhagyók, vagy a pályát el sem kezdők aránya.

Emiatt már 2017-ben lehetett találkozni olyan pedagógusoknak szóló álláshirdetésekkel, amelyekben nem volt megadva, milyen szakos oktatóra lenne szükség az adott iskolában, egyszerűen csak „bármilyen szakos” tanárt kerestek az intézmények. Jelenleg az ország területére, számos iskolába keresnek tanárt hasonló megjelöléssel.

Csak egy példa: A Borsod megyei Vajdácska általános iskolájának hirdetésében a biztonság kedvéért pontosabban is rögzítették a feltételeket:

A tanár munkakörébe tartozó feladatok ellátása, tanórák megtartása a munkaköri leírás és a vonatkozó jogszabályok szerint.

nlc.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment