Nem ad vizet az egyéves ivókút, már nem fontos a városnak

Megosztás

Nem működik és igencsak leharcolt állapotban van a Diósgyőri vár előtt található ivókút – jelezte az Észak olvasója. A kút jelenlegi helyzete azért is szomorú, mert alig múlt egy éve, hogy átadták. A Bükk-Térség Fenntartható Vízgazdálkodásáért Közalapítvány a víz világnapja alkalmából létesítette, és ünnepélyes keretek között avatta fel tavaly márciusban. Most pedig itt a nyár, itt a turistaszezon, a várat is sokan látogatják, a szomjas kirándulók azonban hiába innának az ásványokban gazdag bükki karsztvízből, nem tudnak. Olvasónk arról is írt, hogy a kút télen elromlott, napokig folyt belőle a víz, de nem javították meg.

A tavalyi megnyitón Hubay György fideszes országgyűlési képviselő is büszkén pózolt, mára úgy tűnik, nem érdekli, mi van a kúttal.

Az Észak így folytatja: “– Ha hosszabb kirándulásra megyünk, mindig hozunk magunkkal innivalót, de az egy idő után megmelegszik. Jó lett volna, ha itt friss, hideg vizet tudunk inni – mondja az édesanya. Hozzáteszi: szomorú, hogy ebben az országban mindent tönkretesznek. 

Gyerekcsapat érkezik a várhoz. Ők is szeretnének vizet inni, de nem járnak sikerrel. Egyikük felveti: lehet, hogy pénzt kell beledobni, akkor működik. Keresgélik egy ideig a pénznyílást, de aztán feladják. Inkább jégkrémet vesznek a közeli üzletben, azzal oltják szomjukat. 

Kis idő múlva egy idős úr, Tóth László sétál a kúthoz. Elárulja, ő egy abaúji kis faluból jött Miskolcra, mert még nem látta a felújított várat. Azt azonban furcsállja, hogy a nyár közepén nem működik az ivókút.

– Ennél már egy közkút is jobb lenne, azok általában nem romlanak el – jegyzi meg. – Azt azért nem értem, hogy milliárdokat költenek a várra, a néhány ezer forintos javításra pedig nincs pénz. Nem tudom, ki a felelős ezért, de bizonyára van olyan műszaki ember, akinek jeleznie kellene, ha valami javításra szorul a közterületeken. 
A kút következő látogatója egy kétgyermekes család. A kicsik elég nehezen értik meg, hogy bár kút van, de vizet nem lehet belőle inni.

– Pedig mindenütt azt hallani, hogy igyunk csapvizet, mert az az egészséges, de úgy tűnik, hogy kénytelenek leszünk műanyag flakonos ásványvizet venni – mondja az édesapa, aki csak annyit árult el, hogy Zoltánnak hívják. Megtudjuk, ők miskolciak, gyakran látogatnak el a várhoz. Épp ezért tudják, hogy az ivókút nem a napokban romlott el, hanem már hónapokkal ezelőtt. A városnak ilyen apróságokra is jobban kellene figyelnie, amikor idegenforgalomról beszél, fogalmaz Zoltán.”

észak.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment