Az LMP kezdeményezte a „tamponadó” eltörlését

Megosztás

Az egész világon Magyarországon a legmagasabb az alapvető női higiéniai termékek adója, miközben a nők akár 30 százalékát érintheti a menstruációs szegénység. Ezen változtatni kell, ezért az LMP törvénymódosítást nyújtott be, hogy az egészségügyi betéteket és tamponokat a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs alá sorolják át.

Már Nyugat-Európában is felismerték, hogy a menstruációs szegénység nemcsak a fejlődő országokban, hanem fejlett gazdaságokban is létező jelenség. Az Európai Unió is 2007 óta lehetőséget ad a leegyszerűsítve „tamponadónak” is nevezett áfa csökkentésére, mellyel a tagállamok fele élt is.

A nagyon szegény vidéki falvakban élők mellett hajléktalanok, de akár nagycsaládosok és beteg gyermekeket ápoló édesanyák is érintettek. De budapesti iskolákban is előfordul, hogy a tanárnak kell betétet vennie a hátrányos helyzetű diákjainak.

A kiugróan magas áfa csökkentése mindenképpen szükséges, de biztosan nem elégséges a probléma itthoni megoldásához. Az LMP szerint a legszegényebb rétegek számára ingyen hozzáférhetővé kell tenni a terméket, vagy a társadalombiztosításnak kell fedeznie a költségét.

Megosztás

Related posts

Leave a Comment