Felelős szakemberek vagy pártkáderek ülnek a paksi atomerőmű vezetői székeiben?

Megosztás

Tegnap éjjel „belefutottam” a Csernobil című film második részébe – írja Facebook-bejegyzésében Rácz Zoltán, aki a csernobili katasztrófa idején Pakson dolgozott. Így folytatja: “Nem volt pánik, csak egy balesetnek volt beállítva. Aztán megtudtuk, hogy felrobbant, és a sugárzás ezerszeres értékekben mérhető, a megengedetthez képest. Pónya József, a vezérigazgató higgadtan annyit mondott, sugallt, hogy nálunk ilyen nem fordulhat elő. Abban az időben hallottam tőle is, hogy annyit kell fizetni minden dolgozónak, minden vezetőnek, hogy az atomerőmű legyen az egyetlen és legfontosabb feladat az életükben. Aki azon gondolkodik, hogy mi lesz hétvégén, vadászat, halászat, foci, vagy bármi, az nála nem lehet felelős vezető. Az atomerőműnek kell a gondolatai középpontjában állni. Nekem az volt a feladatom, hogy humanizáljam, elfogadhatóvá tegyem ezt a munkahelyet, ne legyen rossz, kényszer itt dolgozni.
Aki itt akart dolgozni, annak le kellett tenni egy alapvizsgát az atomerőmű működéséből, legyen tisztában mindenki a felelősségéről is. Őszintén megmondom, akkor még elképzelhetetlennek tartottam egy ilyen balesetet. Nem is tudtam volna vele mit kezdeni. A láthatatlan halál megfoghatatlan.
Mit láttunk a csernobili közép-, magasabb- és legmagasabb állami vezetők részéről? Senkinek nem volt fogalma sem arról, hogy mi történhet egy atomerőműben. A történteket bagatellizálták, nem tudásból eredő magabiztossággal döntöttek emberek tízezreinek sorsáról, felelőtlenül. A politikai kinevezettek, habitusuktól függően hülyeségeket mondtak, csináltak és még tovább súlyosbították a helyzetet, mint amekkora valójában volt.
Ne legyen senkinek kétsége az felől, hogy ma Pakson a jól fizetett állásokba politikai kinevezettek, valakiknek a fiai, lányai (is) kerülnek, nem is kis számban, akik pontosan ugyanúgy viselkednének ma, mint a pártállam idejében a filmben szereplők. Ma semmivel nem veszélyesebb, vagy veszélytelenebb a legtisztábbnak hazudott atomerőmű, mint annak idején Csernobilban.
Ezt a filmet látni kéne mindenkinek. A láthatatlan gyilkos itt van és itt lesz közöttünk. Itt tároljuk Pakson. A kiégett fűtőanyagok iszonyatosan nagy energiát rejtenek magukba, és itt ülünk rajta. 500 év múlva fele, ezer év múlva negyede veszélyességgel. A „vezér” által hebehurgyán megkötött szerződés az oroszokkal semmi garanciát nem jelent az országnak.
A képet készítette: uploaded by Garvey STS, source and authorship unknown, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48650941

Megosztás

Related posts

Leave a Comment