Kivérezteti a kormány a bíróságokat

Megosztás

Elmarad a bírók béremelése, pedig a kormány megígérte.Nemhogy emelkedne jövőre, de a költségvetési bizottság múlt heti, a 2020-as büdzséhez benyújtott összegző módosító javaslata szerint csökken a bíróságok személyi juttatásaira fordítható összeg. Vagyis annak ellenére elmarad a bírók régen esedékes béremelése, hogy arra a kormány több tagja, köztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és múlt heti parlamenti meghallgatásán Varga Judit leendő igazságügyi miniszter is ígértet tett.
A Magyar Bírói Egyesület (MABIE) vette észre, hogy a költségvetési bizottság által a jövő évi költségvetéshez beadott úgynevezett összegző módosító javaslat – amely a 2020. évi büdzsé pénteki zárószavazása előtt már szinte biztosan nem változik – a bírósági fejezet személyi juttatásait az eredetileg tervezett 94 milliárd forintról 73 milliárd forintra csökkenti. Ez több mint 20 milliárd forintos elvonást jelent, ráadásul a bírósági kiadások visszavágása ezzel nem ér véget. A személyi juttatásokkal párhuzamosan a munkaadókat terhelő járulékokra és a szociális hozzájárulási adóra fordítható összeg is kisebb lesz – az eredetileg tervezett 18,4 milliárd helyett 14,9 milliárd.
Mivel az idei költségvetésből 73,6 milliárd jut a rendes bíróságok személyi juttatásaira, valamint 16 milliárd járulékokra és adóra, 2019-ben összességében nominálisan mintegy 1,5 milliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhattak a bíróságok, mint jövőre fognak. A Kúriának – amely a rendes bíróságok mellett külön címen szerepel a büdzsében – eredetileg szánt 3,5 milliárd helyett csak 2,8 milliárd forint jut személyi juttatásokra, ami 710 millió forintos csökkenést jelent, de a Kúria által a járulékokra és az adóra fordítható összeg is csökken 124 millió forinttal. További komoly érvágás, hogy a bírósági fejezet igazságszolgáltatási beruházásaira nem az eredetileg tervezett 10,9 hanem csak 5,5 milliárd jut. A MABIE közleménye emlékeztetett: a módosítás szöges ellentétben áll azzal a nyilvánosan is hangoztatott kormányzati szándékkal, hogy legkésőbb 2020-ban nagy lépésekben rendezni kell a bírói béreket. A 2018. december 13-i kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy legkésőbb 2020. január 1-jével a bírák javadalmazására új bértáblát vezetnek be. A leendő igazságügy-miniszter, Varga Judit pedig épp a múlt héten – bizottsági meghallgatásán – tett ígéretet a bírói illetmény emelésére. A bírói illetményalapot érdemben utoljára 2004-ben emelték, 2016 októberében 5 százalékos növekedés volt, amit további kétszer 5 százalékos emelés követett. Miközben az ügyészeknek tavaly szeptemberben megemelték a bérüket, a bírák illetményemelése az inflációt sem követte. A MABIE számításai szerint 2004 óta a hazai átlagkereset 115 százalékkal nőtt, azonban a bírói bérek csupán 36,58 százalékkal emelkedtek. Így a bíró bérek növekedése az inflációt sem követte, az elmúlt időszakban összességében 73,66 százalékos reálbércsökkenés történt.

népszava.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment