Nem történik semmi a Diósgyőri Gépgyár körül, viszont rákosak lehetünk tőle

Megosztás

Miskolcon több olyan nagy kiterjedésű terület is van, amely a korábbi nehézipari tevékenységből fakadóan még ma is erősen szennyezett. A volt Diósgyőri Gépgyár (DIGÉP) területén a talajban toxikus fémek és szénhidrogének találhatók a határértéket meghaladó mennyiségben.

Többek között ólmot, rákkeltő kadmiumot, krómot, valamint arzént mutattak ki a vizsgálatok, ez utóbbit a határérték tízszeresében. Az olajok és üzemanyagok mennyisége ugyancsak kimagasló, közel ötvenszerese a megengedettnek. A veszélyes vegyi anyagokkal való szennyeződést tetézi, hogy a DIGÉP területén nagy mennyiségű építési-bontási hulladékot is tárolnak.

A különböző nehézfémek eltérő kockázatúak lehetnek: a szervezetbe került ólom károsítja az idegrendszert, súlyos kitettség a vörösvértestek nagyfokú pusztulásához vezet, a kadmium pedig rákkeltő és a csontok elváltozását okozhatja. A toxikus, rákkeltő arzén tízszeres mennyiségben van jelen a talajban a DIGÉP telephelyén. A szénhidrogéneknek való folyamatos kitettség tüdőkárosodást, gyomor- és bélrendszeri tüneteket, súlyos máj- és vesekárosodást, szívritmuszavart, idegrendszeri tüneteket okozhat.

  • A DIGÉP területén a szennyezett talajt cserélni kell, a talajvizet pedig különböző víztisztítási technológiák alkalmazásával meg kell tisztítani.
  • A nagy mennyiségű építési-bontási hulladékot el kell szállítani a megfelelő kezelőhöz.

2014 tavaszán, a választások előtt azzal kampányoltak a fideszes miskolci képviselőjelöltek, hogy újraindítják az acélgyártást Diósgyőrben. 320 ezer tonna kapacitású mini acélmű és hengermű építését ígérték. Az alapkőletétel megtörtént, az állami Eximbank pedig jelentős hitelt adott, de annak ellenére, hogy az acélműnek 2017 márciusában már indulnia kellett volna, egyelőre nem sok minden történt. A terület tovább pusztul.

greenpeace.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment