Húsz év alatt harmadára csökkent a harminc év alatti házasodók száma

Megosztás

Tizenöt éves lejtmenetnek lett vége 2010-ben, amikor újra elkezdett nőni a házasodók száma Magyarországon, 2016-ban pedig már a húsz évvel ezelőtti szintet is elérte. A korcsoportokat elemezve kirajzolódik, hogy 5-10 évvel eltolódott a házasuló kedv, és bár a 2016-os csúcs után újra csökkenni kezdett a házasságok száma, a támogatások miatt nem várhatunk újabb zuhanást.

2017-ben összesen 50 572 házasságot kötöttek, a harmadát 25 és 34 év közöttiek. Minden harmadik nő 25 és 29 éves kora között házasodott meg két évvel ezelőtt, és azt, hogy mennyivel később állapodnak meg a férfiak, jól mutatja, hogy a 30 évnél fiatalabb nőknek majd’ fele (46%) volt házas, míg a férfiaknál ez az arány kevesebb mint egyharmad (30%). A nők háromnegyede a húszas vagy a harmincas éveiben ment hozzá férjéhez, a férfiaknál ez a létszám a 25 és 44 év közötti kort fedi le.

A legnagyobb arányban minden nő a saját korosztályában vagy az eggyel idősebb férfiak között talál magának párt.

Magyarországon a 18 év alattiak külön kérelem beadásával házasodhatnak, ezzel 2017-ben három és félszer annyi lány élt, mint fiú, 1120-an, illetve 325-en. A legnagyobb korkülönbséget négy pár produkálta: 25-29 éves nőket vettek el 80 feletti férfiak, ami legalább 50 év korkülönbséget jelent. Öt olyan alkalom is volt, amikor az újdonsült férj és feleség is 80 év feletti volt.

Nem a hét év a vízválasztó

Érdemes a válásokra is vetni egy pillantást. Ezekből 2017-ben 18 495 volt, és bár úgy tartja a mondás, hogy hét év után dől el, együtt maradnak-e a párok, ez megdőlni látszik. A két évvel ezelőtti adatok alapján ha egy pár nem esik bele a kicsivel több mint egy százalékba, és házasságuk túléli az első évet válás nélkül, akkor az elkövetkezendő kilenc évben évenként nézve ugyanakkora eséllyel mennek szét. A párok kétharmada tíz év házasélet után dönt úgy, hogy külön folytatják útjukat, tíz és húsz év között pedig arányaiban ugyanannyian hagyják ott a másikat (32,3%), mint húsz év után (31,3%).

Hosszabb távon az látszik, hogy

  • az egy éven belül elválók aránya nem változott jelentősen az 1995-ös adatokhoz képest, 24 évvel ezelőtt is kicsivel több mint egy százalék körül alakult.
  • A három éven belül elválók részaránya kis hullámzással 11 százalékról 9,6 százalékra csökkent.
  • Míg 1995-ban minden negyedik pár öt év alatt jött rá arra, hogy nem passzolnak egymáshoz, 2017-ben ez az arány már csak 17,8 százalék volt.
  • A legnagyobb meglepetést a régóta együtt lévő párok okozzák: 24 éve minden második válást előzött meg legalább tíz együtt töltött év, tavalyelőtt viszont a válások kétharmadát tették ki az így véget érő kapcsolatok.

2017-ben az emberek 85 százaléka először vált el, ugyanakkor a nők közül három, a férfiak közül viszont nyolc olyan is akadt, akiknek a két évvel ezelőtti már legalább az ötödik válása volt. Akadt egy olyan eset is, ahol egy nő úgy vált el negyedszerre, hogy az akkor exférjjé lett férfinak előtte már legalább öt válása volt.

24.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment