Egyre kevesebben bíznak Magyarországon a sajtóban

Megosztás

Kiadta a globális sajtó helyzetét elemző éves nagy jelentését a Reuters Intézet és az Oxfordi Egyetem. Az évről évre megjelenő, idén 156 oldalas Digital News Report 75 ezer fő megkérdezésével készült, immár 38 ország, köztünk Magyarország médiaipari, -fogyasztási trendjeit vizsgálja.

Ami a magyar szekciót illeti, a tavalyihoz képest is tovább csökkent a bizalom a sajtó iránt. Noha a rendszeres, egyes sajtótermékekhez hű olvasók 54 százaléka még bízik a hírek hitelében, a teljes lakosságra vonatkoztatott adat már csak 28 százalék. Ez pedig egy százalékkal a tavalyinál is alacsonyabb arány, s ezzel a vizsgált országok közül Magyarország sereghajtónak számít, 34. a harmincnyolcból.

A fogyasztási adatok szerint a lakosság a leginkább az RTL-t követi, a megkérdezettek 59 százaléka legalább heti egyszer nézi a csatornát. Ebben a szegmensben egyébként nagy a szakadék utána, a második helyen szereplő TV2 mindössze 38 százalékot ért el e tekintetben. Az ATV-nél 28, a Hír TV-nél 23 százalék ez a mutató. A legtöbben Blikket olvasnak, a megkérdezettek 22 százaléka, míg a köztévét 21, külön a Dunát 20 százalék nézi heti rendszerességgel. HVG-t a felmérésben részt vevők 15 százaléka forgat, közrádiót 14 százalékuk hallgat, míg a megyei, vagy helyi lapokat 12 százalékuk olvassa.

A hírportálok terén az Index vezet, a megkérdezettek 38 százaléka heti rendszerességgel legalább egyszer rákattint. A második helyen, két százalékkal lemaradva a 24.hu áll, utána a Origo 33, az RTL és a HVG honlapjai 26-26, a 444 huszonnégy, a TV2 honlapja 22, a Blikké 21, az ATV portálja 19 százalékkal követketkezik, a tizedik Hír TV honlapját heti rendszerességgel mintegy 12 százalék olvassa.

magyarhang.org

Megosztás

Related posts

Leave a Comment