Magyarországra alig akarnak menekültek jönni

Megosztás

Kijött az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal éves jelentése, amelyben meglepő adatok is kiderültek.

Egyáltalán nem igaz, hogy továbbra is özönlenek a menekültek Európába, és az sem, hogy Magyarország senkit nem fogad be: az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) ma kiadott éves jelentése ezt megcáfolta.

Az EASO minden évben elkészíti azt a 300 oldalas dokumentumot, mely részletesen kifejti, hányan érkeztek az EU huszonnyolc tagállamába (valamint Izlandra, Norvégiába és Svájcba), hány embert utasítottak el, hányat fogadtak be, sőt arról is összefoglalót készít, milyen menekültügyi törvénymódosításokat és rendeleteket hoztak egyes országokban. A 2018-as jelentés összesen 272 oldalon sorolja a statisztikákat és a megállapításokat, melyek között számos pont rámutat, hogy a magyar kormány menekültellenes kampányának sok állítása távol áll a valóságtól.

Kezdjük a legfontosabbal: 2018-ban összesen

664 480 ember kért nemzetközi védelmet az érintett országoktól.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy a szám folyamatosan csökken, az előző évhez képest például 10 százalékkal, hanem azt is, hogy visszaállt a 2015 előtti szintre. Azaz jelenleg ugyanannyian érkeznek évről évre az unióba, mint amikor Magyarországon még a szóbeszéd szintjén sem volt téma a kérdés, és senkinek nem jutott volna eszébe, hogy a határra kerítést húzzon.

Ami a határkerítéseket és az illegális migráció elleni fellépést illeti, fontos megjegyezni, hogy a többség hivatalos úton akart az unió területére lépni, és nem illegálisan lépte át a határt.

A magyar kormány gyakran vádolja azzal az Európai Bizottságot, hogy „mindenkit korlátok nélkül” be akarnak fogadni. A hivatalos statisztikák szerint azonban ez az állítás nem is állhatna távolabb a valóságtól: az érintett országokban tavaly összesen 601 525 elsőfokú döntés született, melyeknek61 százaléka elutasítás volt.

Ami Magyarországot illeti, néha még a magyar kormány is tud meglepetéseket okozni: év elején derült ki például, hogy titokban több száz venezuelai állampolgárt fogadtunk be, akik közül többen is szállodában laktak a Velencei-tó mellett. Azon nyilvánvalóan senki nem csodálkozik, hogy hazánkba szinte senki nem akar jönni: a 32 megvizsgált országból a 27. helyen álltunk tavaly a menedékkérelmek száma szerint.

Az EASO statisztikái (melyek elenyészően, de különböznek a magyar hatóságok által közölt adatoktól) szerint is tavaly elenyésző számú, összesen 670 külföldi állampolgár kért hazánkban nemzetközi védelmet.

Magyarországra a legtöbben Afganisztánból (274) és Irakból (239) érkeztek, az már más kérdés, hogy hányan kaptak hányan kaptak védelmet.

A hivatalos statisztikák szerint ugyanakkor egyáltalán nem igaz, hogy a kormány egyetlen menekültet sem akar hazánk területén látni: tavaly 367 ember védelmet kapott hazánkban, közülük 68-an menekültstátuszt, 281-en oltalmazott, 18-an pedig befogadott státuszt kaptak.

Az elutasított kérelmek száma 595 volt, ami ugyanúgy 61 százalék, mint az uniós átlag.

Érdekes megnézni azt is, hogy a kormányzati szólamok ellenére hány ember kapott valamilyen szintű védelmet az elmúlt öt évben: az EASO hivatalos statisztikái szerint 2014 óta összesen 3025 külföldit fogadtunk be, ami lényegesen több annál, amint amit a kormány kommunikálni szeretne.

hvg.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment