Sirályok tűntek fel Miskolc belvárosában

Megosztás

A vízimadarak jelenléte a Szinvánál nem is olyan ritka, mint gondolnánk. Tiszta víz esetén sok táplálékállat megél a patakban, amelyek magukhoz vonzzák a halászó madarakat. A látogatókról Somoskői Pétert, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Bükki Helyi Csoportjának titkárát kérdezte a Boon.

A sirályok valószínűleg a változatos étrend reményében repültek be Miskolcra, de tartós megtelepedésükre nem lehet számítani. Főleg állati eredetű étellel táplálkoznak, mindenféle vízirovarral, rákokkal, kabócával és hallal. Költeni nem valószínű, hogy itt fognak, mert földön fészkelő madarakról beszélünk. A Balatonon például bójákon és szigeteken szoktak építkezni, és a következő évben ugyanoda térnek vissza, azaz telepesek. Néhány fajtájuk csak több év alatt éri el az ivar­érett kort. Egy ideig tehát nem szükséges állandó lakhely építésével és fiókaneveléssel foglalkozniuk, és van idejük kóborolni – magyarázta a szakember.

Hajnalban egy dankasirályt sikerült lencsevégre kapnunk, amint egy városi korláton pihen. Jellegzetessége, hogy bár az egész testét fehér toll borítja, feje sötét mintázatával teljesen elkülönül.

Legközelebb hozzánk a nyékládházi bányatavaknál költenek dankasirályok, onnan könnyen átjöhettek Miskolcra. Azonban ezek az állatok, akár teljes országokat, sőt fél kontinenseket átrepülnek több hónap alatt, vagyis egyáltalán nincs rá garancia, hogy borsodi madarakról van szó. Egyedül is szívesen útra kelnek, de jobban szeretik a társaságot. Pár napot itt töltenek, aztán szállnak tovább.

A vízimadarak közeli jelenléte több dologra is utalhat. A tiszta víz mellett sajnos arra is gyanakodhatunk, hogy természetes élőhelyükön nem találnak már maguknak elegendő élelmet és a városban próbálnak szerencsét, könnyebb préda reményében.

boon.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment