Minden vádat ejtettek Golunov ügyében

Megosztás

Moszkvában szerdán szolidaritási menetben akartak felvonulni a kábítószer-üzérkedéssel megvádolt Ivan Golunov tényfeltáró újságíró támogatói. A demonstrációval kapcsolatban kapcsolatban kedden a fővárosi polgármesteri hivatal és a Kreml is rosszallását fejezte ki. Végül a hatóság meghátrált, a BBC szerint ejtették az összes vádat Golunov ügyében.

A BBC híre szerint a hatalmas tiltakozások miatt az összes vádat ejtették a kábítószer-üzérkedéssel megvádolt Ivan Golunov tényfeltáró újságíró ügyáben. Az újságíróért szerdán nagy demonstráció készülődött, amit a hatóságok rosszallóan néztek, de végül úgy tűnik, visszavonulót fújtak.

Alekszandr Gorbenko moszkvai polgármester-helyettes kategorikusan azt tanácsolta az embereknek, hogy ne vegyenek részt az akcióban, amelyet egyébként munkaszüneti napon, Oroszország Napján szándékoznak megtartani. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésekre válaszolva a fővárosi hatóságok illetékességi körébe utalta a készülő megmozdulást, de úgy vélekedett, hogy az megzavarhatja az ünnep hangulatát. 

A rendőrség azt állította, hogy pénteken 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, majd egy újabb adagot a lakásán. Sok újságíró azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt, amelyben a szálakat sajtóértesülések szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) magas rangú vezetői mozgatják. Golunov a cikkei miatt fenyegetéseket is kapott. 

Golunovot az őrizetbe vétel során a rendőrök megverték. A szakértői vizsgálat sem az újságíró kezén, sem a szervezetében nem találta nyomát kábítószernek. A lefoglalt csomagokon a vádlott jogi képviselője szerint Golunov ujjlenyomatai helyett más emberekről származó DNS-nyomokra bukkantak.

A Golunovval szembeni eljárás széles körű felháborodást keltett Oroszországban. Amiatt mind ellenzéki, mind kormánypárti újságírók, valamint művészek és közéleti személyiségek is tiltakoztak.

Valentyina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának elnöke kedden kijelentette, hogy az ügy során elkövetett hibák és szabálysértések bizalmatlanságot keltenek a rendvédelmi szervekkel szemben. Mint mondta, az ügy sok kérdést vet fel, és nem zárta ki a “provokáció” lehetőségét sem. 

A Change.org weblapon kedd délutánra csaknem 180 ezerre nőtt az aláírások száma a Golunov szabadon bocsátását kérő petíción. A moszkvai városi bíróság péntekre tűzte napirendre a Golunov házi őrizetbe helyezése ellen benyújtott folyamodványt.

index.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment