Könnygázzal oszlatja a rendőrség a hongkongi tüntetést – videó

A jogrendszerüket és a függetlenségüket féltik

Szerda kora reggel emberek ezrei-tízezrei lepték el Hongkong kormányzati negyedének utcáit, azzal a céllal, hogy megbénítsák ott az életet. Hasonló tüntetések már zajlottak a különleges státuszú városállamban 2014-ben is, akkor a demokratikus helyhatósági választásokért, illetve Kína növekvő befolyása ellen tüntetők két hónapig táboroztak kinn az utcákon.

A rendőrség viszonylag rövid idő után erőteljesen lépett fel a tüntetőkkel szemben, a kínai média értesülései szerint Lo Wai-Chung hongkongi rendőrkapitány pedig felkeléssé nyilvánította a tüntetést, ennek pedig komoly következményei vannak, a résztvevők így akár 10 év börtönt is kaphatnak. Hogy mennyire jelentős fejleményről van szó, azt jelzi, hogy a 2014-es, hónapokon át tartó, többször jelentős összecsapásokhoz vezető tüntetéseket sosem nevezte a rendőrség felkelésnek. 

Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az első helyi beszámolók mind arról szóltak, hogy a tüntetők sokat tanultak az öt évvel ezelőtti tüntetéssorozatból, sokan eleve orvosi maszkban és védőszemüvegben érkeztek a várható könnygázas oszlatás miatt, és ismét felbukkantak az esernyők is, ami a 2014-es foglalás szimbóluma lett végül.

Helyszíni tudósítások szerint a rendőrség könnygázzal és vízágyúval is oszlatta már a tömeget, mely után kaotikus jelenetek alakultak ki. 

Közben a tüntetők a beszámolók szerint behatoltak a városállamot irányító testület (LegCo) kormányzati épületébe, ugyanakkor a nagyon erőteljes rendőrségi könnygázazás miatt sokan próbálják elhagyni a tereket, ami a nagy tömeg miatt egyáltalán nem megy könnyedén.

Pár óra intenzív oszlatás után a rendőrségnek sikerült kiürítenie a kormányzati épület előtti területet, de a tüntetők fogadkoztak, hogy vissza fognak térni. Az összecsapásoknak a beszámolók szerint 22 sérültje van.

444.hu

Related posts

Leave a Comment