Családvédelmi és otthonteremtési programmal kérkednek a borsodi politikusok, azonban a valóság lesújtó

Megosztás

A megyében a születéskor várható élettartam jelentős nemi különbséget és – az emelkedő tendencia ellenére – elmaradást mutat a hazai átlagtól. A férfiak várható életkora összességében 2 évvel, a nőké 1 évvel marad el az országos átlagtól.

A csecsemőhalandóságban sem állunk jól. A megyében 2017-ben 4,6 ezrelék volt, amely jobb az előző éves 5,3 százaléknál, de az országos átlagtól (3,6 ezrelék) jelentősen elmarad.

Az általános halandóság gyakorisága és trendje is rosszabb az országos átlagnál. Az elmúlt mintegy fél évtized adatait vizsgálva az derül ki, hogy a megye északi részén – az Encsi, a Tokaji és a Cigándi járás területén – halnak meg a legnagyobb arányban férfiak, az országoshoz képest 35 százalékkel többen. A nők esetében az Edelényi járás adatai a kiugróak.

A rosszindulatú daganatok okozta halálozás a leggyakoribb halálok mind országos, mind megyei szinten. A megyénkben élő 25–64 éves, azaz aktív korban lévő férfiak körében rosszabb a helyzet, mint az országos átlag. Igaz, az utóbbi években ez kicsit csökkenő tendenciát mutat. De a kedvezőtlen arányban nincs változás. A férfiak rossz­indulatú daganatok okozta halandósági szintje közel másfélszerese a nők körében tapasztaltnak, de ez a különbség is csökkenni látszik az elmúlt években.

A nyitóképen ellenben azt láthatjuk, hogy a családvédelmi és otthonteremtési programjaik futnak, élnek és virulnak.

És akkor még nem is beszéltünk a kimagaslóan szennyezett levegőről.

Megosztás

Related posts

Leave a Comment