Regénybeillően kalandos élete volt a most 98 éves Fülöp hercegnek

Megosztás

Családját száműzték a görög trónról, számára legkedvesebb nővére repülőbalesetben vesztette életét, édesanyja bolondokházába került, nagybátyját az IRA gyilkolta meg: tragikus fordulatokkal volt tele az éles nyelvéről híres Fülöp herceg, II. Erzsébet brit uralkodó férjének élete.

Ha valakinek vadregényes az élete, akkor az edinburgh-i hercegnek biztosan. Már kora gyermekkora is mozgalmasan alakult: Korfun született görög és dán királyi hercegként 1921. június 10-én, de alig volt egy évesnél több, amikor a monarchia megbukott, és nagybátyját, I. Konstantint lemondatták a görög trónról. Mivel Fülöp édesapja, András herceg elvesztett egy fontos csatát az 1919-ben kitört görög-török háborúban, amiben súlyos vérveszteséget szenvedett a görög fél, a herceg sem kerülhette el a felelősségre vonást: bíróság elé állították, és életfogytiglani száműzetésre ítélték. Őt és családját az HMS Calypso brit hadihajó menekítette ki Görögországból. Fülöpöt egyes források szerint eközben egy narancsos ládában rejtették el.

Hányattatott évek

A család Franciaországba költözött, ahol Fülöp édesapja az ivászatba és szerencsejátékba menekült, nem sokkal később pedig szeretőjével Dél-Franciaországba költözött. Édesanyját, Aliz battenbergi hercegnőt skizofréniával diagnosztizálták, és egy svájci szanatóriumba vitték. Fülöpöt, akinek mind a négy nővére német hercegekkel házasodott össze, távolabbi rokonok nevelték innentől fogva. Családjának hányattatott sorsa azonban nem törte meg lelkileg: egy 2011-es dokumentumfilmben azt vallotta, hogy számára az volt normális, hogy szülei nincsenek jelen:

1936-ban egy spártai fegyelméről híres magániskolába íratták be, a skóciai Gordonstounba, ahol idővel megtalálta a helyét a keménykötésű tanulók között. Később ragaszkodott hozzá, hogy saját fia, Károly herceg is ide járjon az Eton College helyett, a trónörököst azonban más fából faragták, mint édesapját: testileg és lelkileg is megviselte a Gordonstoun.

Az edinburgh-i herceg életének arról a megrendítő szakaszáról, amikor elvesztette legkedvesebb nővérét, a The Crown című Netflix-sorozat második évadának Paterfamilias című epizódja érzékletesen számol be. Fülöp még Skóciában járt iskolába, amikor Cecília hercegnő tragikus körülmények között elhunyt: 1937 novemberében a nyolc hónapos terhes hercegnő, férje, György Donát hessei és rajnai nagyherceg, ez utóbbi édesanyja és két kisfiuk Londonba indultak egy esküvőre repülővel. Ostende közelében azonban a gépük kigyulladt, majd lezuhant. Mindenki meghalt a fedélzeten utazók közül.

Tengerésztiszti karrier

Fülöp herceg tengerésztiszti karrierjét édesanyja öccse, Louis Mountbatten admirális egyengette. Az ő eredeti családneve a Battenberg volt, de ezt angolosították az Angliában az első és második világháború utáni időszakra jellemző németellenes közhangulat miatt. Fülöp kijárta a dartmouth-i Brit Királyi Haditengerészeti Akadémiát, a második világháborúban pedig csatahajókon szolgált a többi között a csendes-óceáni hadszíntéren, Ceylonban és a kelet-angliai partoknál is.

Fülöp herceg és az akkor még hercegnő Erzsébet 1934-ben találkoztak először, de sorsuk 1939-ben pecsételődött meg: az akkori uralkodó, Erzsébet édesapja, VI. György családjával ellátogatott a dartmouth-i tengerészeti akadémiára, ahol a távoli unokatestvért, Fülöpöt kérték meg, hogy Erzsébet és Margit hercegnőket vezesse körbe. Az akkor 13 éves Erzsébet hercegnő azonnal beleszeretett a 18 éves tengerészkadétba, és hamarosan levelezni kezdtek. Fülöp herceg 1946 nyarán kérte meg Erzsébet kezét édesapjától, de a hivatalos bejelentéssel vártak, amíg Erzsébet betöltötte a 21. évét.

Házasság és gyermekek

A királyi család több tagja is ellenezte a házasságot Fülöp herceg német származása, valamint nővéreinek náci kapcsolatai miatt. A The Crown című sorozatban a trónról lemondott VIII. Edward “lelencgyerekként” hivatkozik a hercegre, aki Viktória brit uralkodó ükunokája, és a Romanov cári dinasztiával is szoros rokoni szálak kötik össze. A bírálatok miatt Fülöp 1947. február 28-án lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Fülöp ekkor vette fel az angolosított Mountbatten nevet is. Az 1947 novemberi esküvőn Fülöp három nővére nem lehetett jelen német férjeik miatt. A szanatóriumból addigra már kiszabadult édesanyja azonban részt vett a ceremónián, amelyen a későbbi Erzsébet királynő a háború utáni szűkösség miatt jegyre vásárolt anyagból varratott magának esküvői ruhát.

A hercegi pár a jelenleg Károly hercegnek otthont adó Clarence House-ban telepedett le, itt született első két gyermekük is, Károly herceg és Anna hercegnő. A család élete drámaian megváltozott, miután 1952-ben az uralkodó elhunyt, amikor Erzsébet és Fülöp hivatalos látogatáson éppen Kenyában voltak.

Dolgos évek

Életrajzírók tanúsága szerint Fülöp herceg eleinte nehezen vette az akadályokat, azt, hogy a viszonylag szabad életüknek ilyen hamar, esküvőjük után mindössze öt évvel vége szakadt. Nem találta a helyét, mint ahogyan több mint száz évvel korábban Albert herceg, Viktória királynő hitvese sem. Tengerészként már nem szolgálhatott, de nyughatatlan természetének nem felelt meg az udvar által meghatározott viszonylag szűkös szerepe sem. Találtak neki különböző szerepeket, mint például a koronázás felügyelése, vagy a Melbourne-i olimpia megnyitása. Az ötvenes-hatvanas években Fülöp herceget több nővel is hírbe hozták. Még két gyermekük született II. Erzsébettel: András yorki herceg és Edward wessexi gróf.

II. Erzsébet és Fülöp herceg Dwight Eisenhower amerikai elnökkel 1957. október 17-én Washingtonban

Az 1970-es években a Battenberg-Mountbatten családot üldöző balsors újabb áldozatot szedett: a Fülöpöt egész életében támogató nagybátyját, Louis Mountbattent 1979 augusztusában merényletben meggyilkolta az IRA terrorszervezet. Mountbatten nyarai nagy részét az északír határtól mintegy 20 kilométerre fekvő írországi nyári rezidenciáján, a Classiebawn-kastélyban töltötte. A végzetes napon Mullaghmore-ból futott ki halászhajója, amelyet az Ír Köztársasági Hadsereg tagja, Thomas McMahon felrobbantott. A 79 éves Mountbattent még élve húzták ki a vízből a közelben halászók, de szinte azonnal belehalt sérüléseibe. Ez volt az egyetlen merénylet, amelyben a brit királyi család egy tagja életét vesztette.

Visszavonulásáig Fülöp igen aktív tagja volt a királyi családnak: a felesége trónra lépése utáni hat és fél évtizedben összesen 22 ezer 219 – évente átlagosan 342 – hivatalos programot teljesített, 637 külföldi látogatást tett – többször járt Magyarországon is -, 5500 beszédet tartott, emellett 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt.

Fülöp herceg és II. ERzsébet 2019 másjuában Lady Gabriella Windsor esküvőjén

Az edinburgh-i herceg éles nyelve közismert, erre a cikkünkre kattintva elolvashatja legemlékezetesebb mondásait. Fülöp herceg kilencvenéves koráig szinte panaszmentesen élt, híresen aktív volt, ezt követően azonban sokat romlott egészségi állapota, és többször kórházba is kellett szállítani.

A Buckingham-palota 2017. május 4-én jelentette be, hogy Fülöp herceg 2017 augusztusában visszavonul a közélettől.

A legutóbb, januárban azzal került be a hírekbe, hogy autóbalesete volt, és utóbb kiderült, hogy a herceg nem kötötte be magát. Néhány héttel később visszaadta jogosítványát. Azóta többször is lefényképezték, ahogyan a windsori birtokon fogatát hajtotta és terepjáróját vezette. Úgy tűnik, Fülöp herceg közel 100 évesen sem tud teljesen lenyugodni…

euronews.com

Megosztás

Related posts

Leave a Comment