Belátható időn belül megkezdődik a Hableány kiemelése

Megosztás

Belátható időn belül megkezdődik a május 29-én a Margit hídnál balesetet szenvedő és elsüllyedő Hableány hajó roncsának kiemelése a Dunából – közölte Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője hétfőn sajtótájékoztatón, a kiemelés várható időpontját azonban egyelőre nem tudta megmondani. Kérdésre válaszolva elmondta, az biztos, hogy a nappali órákban hajtják végre a kiemelést, a délutáni órák pedig nem igazán alkalmasak erre, hiszen a tűző napon ötven fok is lehet, ami rendkívüli módon igénybe veszi a munkában résztvevőket, de akár napközben is belekezdenek, mert szeretnének túl lenni rajta.

Négy emelőheveder a hajó alatt van, a Clark Ádám úszódaru rövidesen elfoglalja a helyét, a pozicionálása és a négy hajóból álló úszómű összeigazítása azonban nehéz munka, hogy mikor állnak készen a kiemelésre, nem megjósolható, az is kiderülhet, hogy még egy kötél szükséges ehhez, de belátható távolságra van a kiemelés – mondta az osztályvezető.

A Hableány – bár minden szükséges engedéllyel rendelkezett – egy hetvenéves hajótest, és egyelőre nem tudni, hogy az ütközés milyen mechanikai sérülést okozott rajta – a mentésben részt vevők célja, hogy egyben kiemelhető legyen. Ez azonban lassú, megfontolt munkafolyamatot igényel. Az osztályvezető beszámolt a különböző emelési szintekről, a cél először, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ezután a roncsolt kapitányi hidat fogják tudni átvizsgálni a búvárok, holttestek után kutatva. Ezután következik a napozófedélzet maradványainak vizsgálata, majd a teremé, ahol a legtöbb utas tartózkodott. Korábban egy szakértő azt mondta, hogy a hajó orrával felfelé áll a Dunában.

A terem átvizsgálása után a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a bárkán. Ha a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani. A további eljárás a rendőrség feladata lesz.

A Hableány fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Hét utast sikerült kimenteni. Vasárnapig 20 halálos áldozat került elő, hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát még keresik. A Viking Sigyn szállodahajó, amellyel a Hableány ütközött, időközben újra a Duna magyarországi szakaszán van: a rendőrök Visegrádnál vizsgálják.

24.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment