Forradalom az ellenzéknél: a DK a régi baloldalon, a Momentum a 21. századi pártok között tört át

Megosztás

A Fidesz a várakozásoknak megfelelően, a szavazatok több mint ötven százalékát megszerezve tarolt az EP-választáson. Az ellenzéki oldalon azonban szinte semmi nem alakult a várakozásoknak megfelelően: a DK és a Momentum áttört, a szocialisták – a Jobbikhoz és az LMP-hez hasonlóan – a megszűnés szélére sodródtak. Az ellenzéki szavazók mintha letisztították volna a pályát a régi baloldalon, valamint az úgynevezett XXI. századi pártok között is. A földcsuszamlásszerű átalakulás biztosan kinyitja az önkormányzati választás aktáit.

Noha vasárnap reggel tökéletesen lefutottnak látszott az EP-választás, végül régen látott meglepetések sorát hozta úgy, hogy alighanem ellenzéki pártok sorát temette örökre maga alá. A Fidesszel az történt, amit vártunk, a részvétel a beharangozottnak megfelelően magas volt, az ellenzék azonban radikális átalakuláson ment át.

Fidesz: bejött a papírforma

Hogy magas lesz a részvétel, arra számítani lehetett, miután Orbán Viktor minden idők legfontosabb EP-választásaként harangozta be a voksolást. A mozgósítás ennek megfelelően zajlott, így a 2016-os bevándorlásügyi népszavazáshoz hasonló mennyiségben ikszeltek a választópolgárok: vasárnap 43,36 százaléknyian, majdnem három éve, a referendum alkalmával 41,32 százaléknyian mentek el.

A Fidesz eredménye megfelel a várakozásoknak, a párt a szavazatok több mint ötven százalékának megszerzésével nagy győzelmet aratott. Ugyanakkor a miniszterelnök hatvanas célt tűzött ki maga elé, napközben valószínűbbnek is tűnt az 55 százalékos eredmény és a 14 mandátum, mint a végén – 52 százalékkal elnyert – 13 képviselői hely. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a mandátumoknak nem szerezték meg a kétharmadát. Ráadásul az adatok mutatnak veszélyeket a Fidesznek: a fővárosban nincs olyan városrész, ahol 45-46 százaléknál messzebb jutottak volna. Vidéken más a helyzet, ott brutális erődemonstrációkat is tartottak, mint például a 61 százalékot hozó Vasban vagy a 60 százalékos Szabolcsban. A megyeszékhelyek jó részében ugyanakkor nagy meccs volt a Fidesz támogatói és az ellenzéki szavazók között.

Ezeknek a legfeljebb iránymutatásnak jó adatoknak a tükrében az önkormányzati választás tehát még a Fidesznek is kihívást jelent majd, de Orbán aligha remeg a feladat miatt. Újra vitathatatlan és nagy sikert ért el. Ráadásul harmadik alkalommal sikerült a bevándorlás köré szervezett kampánnyal magabiztos győzelmet aratnia. Az már a győzelmi beszédéből kiderült, hogy a téma marad politikája középpontjában, amely biztosan a korábbi formában is folytatható, hiszen semmilyen korrekciós kényszer nem következik az eredményekből.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Az pedig a következő hetek európai helyezkedései, alkui és koalíciói nyomán derül ki, a külpolitikai következmények valamilyen változtatásra kényszerítik-e Orbánt, azaz a néppárti maradás-e a számára a legjobb opció, és ha igen, ezért milyen kompromisszumokat és hangnemet vállal be.

DK, Momentum: a politikai munka diadala

Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció és a Momentum váratlan és erőteljes áttörésének alighanem annál is nagyobb a súlya, mint az elsőre látszik. Merthogy ezzel párhuzamosan a megszűnés szélére sodorták az MSZP, Jobbik, LMP hármast.

Fidesz-többség, újjászülető DK, berobbanó Momentum, óriásit bukó MSZP, Jobbik, LMPA 21 magyar képviselőből 13-at a Fidesz, 4-et a Demokratikus Koalíció küld Brüsszelbe. A Momentum 2, a Jobbik és az MSZP 1-1 mandátumot szerzett.

A számok azt is mutatják, az ellenzéki választópolgárok mintha kiválasztották volna a régi baloldal pártjai és az úgynevezett XXI. századi pártok közül is azt, amelyiknek elhiszik, hogy távol áll a NER-rel való kollaborálástól, mindenekfeletti célja a Fidesz legyőzése és ennek érdekében a politikai munkát sem spórolja meg.

A DK 16,26 százaléka Gyurcsány Ferenc óriási győzelme a szocialisták felett. Pártja úgy duplázta meg majdnem a szavazói számát a múlt évi országgyűlési választáshoz képest, hogy a részvétel messze elmaradt a tavalyitól. A volt miniszterelnök elhagyta korábbi pártját, hogy aztán a semmiből létrehozzon egy politikai szervezetet, amely tegnap lényegileg megsemmisítette az MSZP-t. Nyilvánvaló, hogy a DK nagy számban állította maga mögé a szocialista párt egykori szavazóit, így lett a legnagyobb ellenzéki párt, amely általános meglepetésre négy képviselőt küldhet Brüsszelbe. Ráadásul a volt kormányfő politikai karakterének ismeretében arra teszünk, megérezte a vérszagot, így a következő hónapokban fel is falhatják az MSZP maradék bázisát.

Immár nem Gyurcsány egyedüli vezetésével, hanem feleségével, Dobrev Klárával tandemben. A listavezető személye egyértelműen működött, ahogyan a párt nyilvánvalóan helyes stratégiai döntése is: mertek politizálni, azaz bevállalni az Európai Egyesült Államok gondolatának képviseletét. A DK beletette a politikai munkát a kampányba, az ellenzéki térfélen erősnek számító jelöltet választott, és volt erős mondása. A politika meg olyan sportág, ahol politizálással lehet sikert elérni.

Fotó: Bielik István /24.hu

Ebben pedig a Momentumnak még vannak is tartalékai. A közéletbe az olimpiai népszavazási kezdeményezéssel berobbanó párt minden várakozást felülmúlóan teljesített. Elképesztő települési és szavazóköri adatok mutatják, hogy korábban elképzelhetetlen helyekre törtek be (I. kerület 21%, V. kerület 21,2 %, Pécs 13,4%, Nyíregyháza 3. hely és 10,43%), rárúgták az ajtót az ellenzékre, főként vidéki eredményeik mutatják a terepmunka hasznosságát. A politikai munkát látványosan, kevés erőforrásból, nagy lelkesedéssel végezték el, ennek pedig váratlanul nagy eredménye lett, hiszen Cseh Katalin mellett Donáth Anna is bejutott az EP-be. Tették ezt úgy, hogy a korrupció kontra közjó gondolatra húzták fel a kampányt, azaz olyan karakteres témát nem is választottak, mint a DK egyesültállamokozása vagy az LMP klímaváltozása.

A cikk folytatása a 24.hu oldalon.

Megosztás

Related posts

Leave a Comment