Budapesten fogják felállítani a világ legmagasabb szuperhősszobrát

Budapest mellett tette le a voksát a World Congress of Superhero Fans (WCSHF), vagyis Budapesten fogják felállítani a világ legmagasabb szuperhősszobrát.  Azért itt, mert a világszervezetnél azt gondolják, hogy itt vannak a legnagyobb veszélyben azok az értékek, amelyeket a pozitív szuperhősök képviselnek. Például a szolidaritás, vagy a szabad, demokratikus értékek. A hír több tucat angol nyelvű oldalon jelent meg. Aki egy kicsit utánanézett a hírnek, nem talált semmi gyanúsat: létezett a világszervezet, legalábbis volt honlapja, elérhetősége.

Ez a hír azonban egy ártalmatlan álhír, amelyet a Political Capital talált ki és terjesztett el. Szándékosan egy ártalmatlan hírt választottak, ami ha el is terjed, senki nem szenved miatta kárt. Hogyan adták a világ tudtára, hogy a szervezet létezik, és hamarosan szobrot állít Budapesten? Több online hírszolgáltatónál próbálkoztak, és egy kivételével mindegyik leközölte a „hírt”. Kisebb akadályok után a Facebookon is létre tudtak hozni egy oldalt, illetve egy szavazást a szoborról. Az eredmény sokkoló: pár nap alatt az álhírrel 38 ezer magyar felhasználót értek el, olyan nemzetközileg elismert oldalakon jelent meg az álhírük, mint például a Business Insider.

“Rajtunk múlt, hogy az angolszász oldalakon megjelent hírt felkapja-e a magyar sajtó; ehhez elég lett volna néhány hazai médium figyelmét felkelteni. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy ezen a ponton megállunk. Miután értesítettük az érintett angolszász hírszolgáltatókat, hogy egy ártatlan átverés áldozatai lettek, csak néhányan közülük törölték a hírt, a többiek válaszra sem méltatták a levelünket” – írják az ötletgazdák.

Részletek és videóösszeállítás a PC Facebook oldalán.

A Political Capital ezzel az akcióval arra kívánta felhívni a figyelmet, milyen egyszerű álhíreket terjeszteni, akár a nemzetközi, akár a hazai sajtóban, illetve a közösségi médiában, és ennél fogva milyen fontos minden hírfogyasztónak ellenőriznie a hírek megalapozottságát. Az akcióról ezt a videóösszefoglalót készítettük. A Political Capital „Hogyan küzdjünk a dezinformáció ellen?” című, és számos más kiadványa is segít abban, hogyan ismerjük fel az álhíreket, és hogyan küzdjünk ellenük.

Related posts

Leave a Comment