A magyarok többsége szeretné, ha az EU, és nem a kormány osztaná el a támogatásokat

Még a fideszesek fele is erre szavazott.

A megkérdezettek majdnem kétharmada helyeselné, ha nem a magyar kormány, hanem az Európai Unió osztaná szét a Magyarországnak küldött uniós támogatásokat – derül ki a Momentum megbízásából a Medián által végzett kutatásból, amelyet az Index közölt.

A reprezentatív kutatás szerint a teljes népesség 68 százaléka helyeselné, ha a támogatásokat kizárólag oktatásra, egészségügyre és munkahelyekre költhetnénk. 28 százalék nem értene ezzel egyet, 4 százalék pedig nem tudott dönteni.

Pártpreferenciák szerint lebontva sem volt akkora az eltérés, mint talán gondolnánk: míg a Momentum és a Jobbik szavazóinak 85, a DK-sok 82, az MSZP-sek 76, a bizonytalanoknak pedig 73 százaléka értene ezzel egyet. Még a Fidesz szavazói körében is többséget kapott az elképzelés: 61 százalékuk helyeselné, ha csak ezekre menne az EU-s pénz.

Ugyancsak tanulságos válaszok érkeztek arra a kérdésre, hogy “a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem egy független európai intézmény ossza ki és felügyelje”.

A teljes népesség 65 százaléka egyetértett ezzel, 30 százalék volt csak ellene, 6 százalék nem tudja.

A Momentum támogatóinak 94%-a, az LMP-sek 92, a DK-sok 90, a szocialisták 78, a jobbikosok 73 százaléka gondolta így. A párt nélküliek 63 százaléka, és még a fideszesek fele is helyeselte, hogy Brüsszel mondja meg nekünk, mire költsük a pénzüket.

hvg.hu

Related posts

Leave a Comment