Végre megfejtették a Loch Ness-i szörny legendájának titkát

Bár a VI. századtól szólnak feljegyzések egy skót tóban élő, hatalmas vízi szörnyről, az érdeklődés a XIX.-XX. század fordulóján nőtt meg Nessie iránt, akinek ma is ismert legendáját egy londoni orvos 1934-es, hírhedt fotója alapozta meg. Egy friss tanulmány azt állítja, a Loch Ness-i szörny sohasem létezett, megjelenése egyfajta tömeghallucináció, amit a dinoszauruszok felfedezése inspirált – írja a Fox.

Az Earth Science History című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a hatalmas, hosszú nyakú vízi szörny képét egy dinoszaurusz-lelet feltárása alkotta meg, az emberek fejében.

A világon először a brit William Buckland tárt fel őshüllőmaradványokat 1819-ben. Charles Paxton, a St Andrews Egyetem kutatója és Darren Naish, a Southampton Egyetem paleontológusa azt vizsgálták meg, hogyan hatott ez a felfedezés az állítólagos szörnyészlelésekre.

A tudósok 1801 és az 1930-as évek között született feljegyzéseket vizsgálva azt találták, hogy míg korábban csak a beszámolók 10 százaléka szól hosszú nyakú, hüllőszerű lényekről, addig a dinoszauruszok felfedezése után már több mint 50 százalékuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a régészeti felfedés erősen hatott arra, amit az emberek akkoriban látni véltek.

A Loch Ness-i szörny legendáját aztán Robert Kenneth Wilson, londoni nőgyógyász 1934-es fotója tette világszerte ismertté. Az először a Daily Mailben megjelent képről később kiderült, hogy egyszerű hamisítvány.Kép megtekintése a Twitteren

Kép megtekintése a Twitteren

SAMS@ScotMarineInst

Today in 1934 | The ‘Surgeon’s Photograph’, the most famous photo allegedly showing the Loch Ness Monster, was published in the Daily Mail.415:30 – 2017. ápr. 21.Tekintsd meg SAMS egyéb Tweetjeit is

24.hu

Related posts

Leave a Comment