„Orbán világos jelét adta annak, hogy elhagyja a Néppártot”

Megosztás

Annegret Kramp-Karrenbauer, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke arra számít, hogy a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból (EPP) – derül ki a politikus hétfő esti nyilatkozatából.

Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga vezetőjével tartott találkozóval világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t

– mondta Orbán Viktor magyar kormányfőről a legnagyobb német kormánypárt első embere.

dpatop - 05 May 2019, Berlin: Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), party leader, takes part in a rally of the European initiative "Pulse of Europe" at the Gendarmenmarkt. Photo: Ralf Hirschberger/dpa
Ralf Hirschberger/dpa/AFP/Europress

Kramp-Karrenbauer emlékeztetett, hogy a Fidesz felfüggesztette tagságát a néppártban, s így az EPP döntéseiben nem vehet részt.

Ez nyilvánvaló próbatétel volt Orbán Viktor számára

– utalt a párttagság felfüggesztésére a német politikus, aki szerint a néppárt megpróbált hidat építeni Orbán Viktor felé, de a miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan eltávolodik az EPP-től.

Az APA osztrák hírügynökség felidézi, hogy a miniszterelnök megvonta támogatását Manfred Webertől, az EPP jelöltjétől az Európai Bizottság elnöki posztjára, miután a bajor politikus egy interjúban arról beszélt, hogy ha csak a Fidesz szavazatai révén van meg az ehhez szükséges többség, akkor nem akar a bizottság elnöke lenni, amit a magyar miniszterelnök súlyos sértésnek nevezett Magyarországgal és a magyar választókkal szemben.

Orbán átlépte a Rubicont

Egy, a Népszavának nyilatkozó brüsszeli forrás azt mondta a Népszavának, hogy a magyar miniszterelnök azzal, hogy bejelentette, nem támogatja Manfred Webert, gyakorlatilag azt közölte, hogy elhagyja az EPP-t. A bejelentéssel, amely Matteo Salvini és Heinz-Christian Strache budapesti látogatásának következménye átlépte a Rubicont – közölte a néppárti döntéshozatalra rálátó szakértő, aki hozzátette: azt még nem tudni, hogy a szakítás mikor és milyen formában fog bekövetkezni.

A szakértő lehetetlennek ítélte, hogy az EPP az osztrák koalíciós modellt követve összefogjon a tőle jobbra álló politikai erőkkel, mert az előrejelzések szerint még ekkor sem lesz többsége az Európai Parlamentben a jobboldalnak. Orbán Viktor tudja ezt és inkább arra játszik, hogy döntéseket akadályozó kisebbséget hozzon össze és maga mögé állítja az EP egyharmadát. Ugyanakkor ehhez arra lenne szükség, ha összefogna a populista bal- és a populista jobboldal, ráadásul az EP-ben kevés olyan ügy van, amelyhez kétharmados többség kell.

24.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment