Orbán kiutáltatja magát az Európai Néppártból

A radikális jobboldali vezetőkkel való találkozásait minden mérvadó forrás búcsúként értékelte.

Orbán Viktor átlépte a Rubikont azzal, hogy hivatalosan bejelentette: nem támogatja Manfred Webert az Európai Bizottság élére, és másik jelölt után néz. Úgy gondolom, hogy ezzel vége a Fidesz tagságának az Európai Néppártban (EPP). Nem tudjuk, hogy a szakítás pontosan mikor és milyen formában fog bekövetkezni, de a magyar kormányfő gyakorlatilag közölte, hogy elhagyja az EPP-t

– mondta a Népszavának egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli forrás, aki közelről ismeri a néppárti döntéshozatalt. Hozzátette:

Orbán bejelentése nyilvánvalóan Matteo Salvini és Heinz-Christian Strache budapesti látogatásának az eredménye. A szakértő szerint Orbán azért kampányol nyíltan a jobboldali politikusokkal, mert úgy véli, hogy immár nagyobb befolyásra, több hatalomra tehet szert az EPP-n kívül, mint azon belül. Eddig ennek épp a fordítottja volt igaz. Bár régóta bírálja a néppártot, sokáig több esélyt látott hatalmi céljai elérésére a pártcsalád soraiban. Egy ideje már látszik, hogy ez megváltozott, erre mutatott a Jean-Claude Junckert célkeresztbe állító kormányzati plakátkampány is, amelyről Orbán pontosan tudta, hogy megsérti vele a néppárt egyik vezető személyiségét. Forrásunk lehetetlennek ítélte, hogy az Európai Néppárt az osztrák modellt követve összefogjon a tőle jobbra álló poltikai erőkkel.

– Minden előrejelzés azt mutatja, hogy az Európai Parlamentben akkor sem lesz a jobboldalnak többsége, ha az EPP együttműködésre lépne minden, tőle jobbra álló politikai erővel. Orbán Viktor bizonyára tudja ezt. Egyesek szerint inkább arra játszik, hogy a döntéseket akadályozó kisebbséget hozzon össze, vagyis az EP egyharmadát maga mögé állítsa. A parlamentben azonban kevés olyan ügy van, amihez kétharmados többség kell. Ráadásul a blokkoló egyharmad is csak úgy jöhetne létre, ha a populista baloldal és a populista nacionalisták összefognának. Erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy ezek az erők képesek lennének-e bármilyen koordinációra –

hangsúlyozta a szakértő, aki kizárta, hogy az EPP együttműködjön olyan politikusokkal, mint a francia Marine Le Pen, vagy olyan pártokkal, mint a görög Arany Hajnal. Úgy vélte, hogy az EPP-től jobbra álló erők sem egységesek, és legalább két vagy három frakcióba fognak tömörülni.

– Nem lehet olyan vezetőjelöltje az Európai Néppártnak, aki azt akarná, hogy Marine Le Pen vagy a hozzá hasonló figurák szavazataival válasszák meg az Európai Bizottság elnökének. Ez az álláspont független Manfred Webertől – fejtegette forrásunk. – Ha a Fidesz elhagyná a pártcsaládot, az kevesebb konfliktussal járna, mint ha az EPP tenné ki a szűrét – válaszolt a kapcsolat jövőjére vonatkozó kérdésünkre.

“Hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik”

A Manfred Webert is a soraiban tudó német Keresztényszociális Uniónál csalódottan fogadták Orbán bejelentését, de nem lepődtek meg rajta. „Sajnos ez várható volt” – jelentette ki a CSU elnöke, Markus Söder a Münchner Merkur című lapnak. „Aki hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik, az teljesen egyértelmű üzenetet küld”. Ezzel pedig „Orbán az Európai Néppárt döntése elé megy” – hangoztatta a bajor miniszterelnök. Mint a Spiegel elemzésében írja, az történik, amit az EPP egyes stratégái szerettek volna: Orbán maga távozik. Brüsszelben nem akarták azt, hogy Orbán kitessékeléséből ő maga kovácsoljon politikai tőkét. Azt a benyomást sem akarták kelteni, hogy azért szakítanak vele, mert Angela Merkel, illetve az Európai Bizottság menekültpolitikáját bírálta. Weber számára is jó hír a Fidesz várható távozása, mert így könnyebben szerezheti meg a szocialisták és a liberálisok támogatását európai bizottsági elnökké való kinevezéséhez.

24.hu

Related posts

Leave a Comment